Binnenland

Terrasjes vanaf 8 mei en alle leerlingen vanaf 10 mei voltijds naar school

Vanaf 10 mei zal het in heel wat Vlaamse scholen weer wat drukker zijn dan leerkrachten, leerlingen en personeel de voorbije maanden gewend waren. Vanaf die dag mogen alle leerlingen van de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs weer voltijds les krijgen in de klas zelf.

Het gaat in totaal over zo’n 300.000 leerlingen. Sinds november moesten zij halftijds afstandsonderwijs volgen. Over anderhalve week mogen echter alle leerlingen weer aanwezig zijn op school. De leerlingen van het basisonderwijs en van de 1e graad secundair konden al langer voltijds naar school.

Scholen die liever nog afstandsonderwijs geven, zullen dat echter wel nog kunnen. De nieuwe maatregel is geen verplichting, maar “een mogelijkheid”, klinkt het. “Scholen zijn zelf het best geplaatst om de lokale situatie en de lokale noden het best in te schatten.” Minister Weyts benadrukt wel dat dat alleen kan als het echt nodig is, het is niet de bedoeling om het preventief te doen.

Terrasjes vanaf 8 mei

De verschillende regeringen hebben ook vastgesteld dat is voldaan aan de twee voorwaarden die eerder waren vooropgesteld: tegen 8 mei zal meer dan 80 procent van de 65-plussers gevaccineerd zijn en de toestand op intensieve zorg is vandaag beter dan twee weken geleden. Dat werd vernomen bij de woordvoerder van premier Alexander De Croo.