Binnenland

Brusselaars kiezen Annie Cordy voor hun langste tunnel als nieuwe naam

De Leopold II-tunnel in Brussel krijgt een nieuwe naam: Annie Cordytunnel. Na een raadpleging waarbij alle inwoners van het Brussels gewest een voorstel konden indienen koos de Brusselse regering voor de naam van de Belgische zangeres en actrice Annie Cordy, die vooral in het Franstalig landsgedeelte en in Frankrijk enorme bekendheid genoot.

De tunnel is de langste van het land en de renovatie ervan sleept al jaren aan. Maar het einde daarvan is in zicht: binnenkort wordt hij opnieuw ingehuldigd, mét de nieuwe naam. Rond de figuur van koning Leopold II ontstond de voorbije maanden immers heel wat beroering vanwege de gruwelijkheden die in Congo plaatsvonden toen hij aan het hoofd van Congo Vrijstaat stond. Daarom besliste de Brusselse regering vorig jaar al dat de tunnel een nieuwe naam zou krijgen. Omdat in het Brussels gewest maar 6,1 procent van de straten, pleinen en tunnels naar vrouwen zijn genoemd, kwamen enkel namen van vrouwen in aanmerking.

De inwoners van het Brussels gewest konden vanaf 1 februari een hele maand stemmen en de vorig jaar overleden zangeres Annie Cordy kwam daarbij als winnaar uit de bus. Zij wordt aanstaande zaterdag wat vaker gedraaid tussen 8 en 11 uur in het radioprogramma Haspengouw staat op.

Langste tunnel

De tunnel is met een lengte van meer dan 2,5 kilometer de langste tunnel van ons land en verbindt het IJzerplein met de basiliek van Koekelberg. In normale omstandigheden rijden er dagelijks zo’n 80.000 auto’s doorheen. Daardoor was de tunnel ook dringend aan renovatie toe, een groot werk dat al jaren aansleept maar tegen de helft van het jaar afgerond moet zijn.

Nicolas Maeterlinck – Belga

Wie was Annie Cordy?

In het Franstalige landsgedeelte en in Frankrijk was ze decennialang vooral bekend vanwege haar immer vrolijke en guitige verschijning. Waar Annie Cordy verscheen, was het meestal láchen, en feest. En bovenal was ze met haar liedjes meesteres in het cabaret-genre.

Haar carrière begon in de vroege jaren 50. Ze nam meer dan 700 liedjes op en speelde mee in 20 muzikale komedies en operettes. Als actrice trad ze op in 40 langspeelfilms, 30 tv-producties en een tiental toneelstukken. Het aantal feesten en galavoorstellingen waarin ze optrad, wordt geschat op tienduizend.

Ze sprak ook stemmen in bij Franstalige versies van Engelstalige tekenfilms, zoals de stem van grootmoeder Willow in de Disneyfilm “Pocahontas” uit 1995.

Belga

Barones

In 2005 verhief koning Albert II Annie Cordy in de adelstand. Ze werd barones en koos als devies “La passion fait la force” (passie maakt macht), een knipoog naar de Belgische wapenspreuk. Frankrijk maakte haar al in 1992 Commandeur in de prestigieuze “Ordre des Arts en des Lettres”. Ze was sinds 2004 ook al ereburger van Brussel, en in 2018 kreeg het park vlak bij het oude station van Laken de naam “Annie Cordypark”.

Annie Cordy overleed op 4 september vorig jaar aan een hartaanval in haar woning in Vallauris nabij Cannes, aan de Azurenkust. Ze is 92 jaar geworden.

“Le Soir Magazine”, een bijlage van de krant “Le Soir”, besteedde 16 pagina’s aan Annie Cordy bij haar overlijden, en het Franse “Paris Match” niet minder dan 42 pagina’s.

Annie Cordy was een tante van de Vlaamse zanger Udo, met wie ze enkele jaren geleden samen zong tijdens een televisieshow. En nog een opvallend weetje: in de strip “Asterix en de Belgen” is Nicotine, de vrouw van stamhoofd Vandendomme, een karikatuur van Annie Cordy.