Binnenland

Dalend aantal besmettingen maar wat met de vakantiegangers?

Terwijl in de meeste landen de coronacijfers weer stijgen, doet België het de laatste tijd relatief goed: onze cijfers zitten al een poosje in dalende lijn. Om dat zo te houden en te voorkomen dat het coronavirus – en zeker de nieuwe mutatie ervan – vanuit het buitenland ons land wordt binnengebracht, werden de regels voor wie terugkeert uit het buitenland deze week aangescherpt, minstens tot 15 januari.

Concreet gelden deze regels voor iedereen – Belgen en niet-Belgen – die meer dan 48 uur lang in een rode zone in het buitenland heeft verbleven. Alleen voor mensen met een kritische functie in een essentiële sector, mensen die om professionele redenen in het buitenland verbleven en buitenlandse studenten die examens moeten afleggen worden uitzonderingen gemaakt. 

Feitelijk moeten dus de meeste mensen die nu uit het buitenland terugkeren zich aan deze regels houden, want vrijwel alle Europese landen zijn rode zones.

Massale terugkeer vakantiegangers  

Naar schatting komen er dit weekend 50.000 à 100.000 reizigers terug uit het buitenland. Om de toevloed van mensen die getest moeten worden op te vangen wordt de capaciteit van de testcentra komend weekend uitgebreid.

Het is evenwel niet zeker of alle reizigers zaterdag en zondag getest kunnen worden, zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. “Doordat alle plaatsen volzet zijn, kan het misschien tot maandag duren voor je je kan laten testen.”

Van Giel vraagt nadrukkelijk om niet te bellen naar de huisarts of de wachtdiensten voor een afspraak, maar online een afspraak te maken in een testcentrum.