Binnenland

Beperkte capaciteit in Hoge Venen dit weekend maar er is een truuk

De toegangswegen in de Hoge Venen zullen komend weekend open zijn voor bezoekers, maar de capaciteit wordt beperkt tot 2.400 voertuigen. Dat meldt het Toeristisch Agentschap Oost-België (TAOB) vrijdag in een persbericht. De dienst roept wel op om zoveel mogelijk andere bestemmingen in de Oostkantons te overwegen. – Bron: Belga –

In de kerstvakantie kreeg het natuurgebied Hoge Venen te maken met een grote toestroom aan toeristen, wat de gouverneur van de provincie Luik deed beslissen om begin januari twee weekends geen verkeer toe te laten in de streek. Sinds twee weken zijn de Hoge Venen opnieuw bereikbaar in het weekend. Ook zaterdag en zondag zijn toeristen welkom in het natuurgebied. De toegangswegen zijn geopend, maar de capaciteit wordt wel beperkt tot 2.400 voertuigen.

De voorbije weekends werden de Hoge Venen overstelpt met ééndagjestoeristen die ten volle van de sneeuw wilden genieten. Het moet gezegd, wat er uit de lucht viel in Nederland en Vlaanderen was niet om over naar huis te schrijven. Vandaar de massale volksverhuizing. Telkenmale was de gouverneur en het TAOB rijkelijk laat met het aankondigen van een “STOP”. Vele gezinnen moesten met de eindbestemming ‘Hoge Venen’ in zicht, alsnog rechtsomkeer maken.

Deze keer is dat niet het geval. Het TAOB waarschuwde deze middag via een perscommuniqué dat er een beperking van het aantal voertuigen zal gehanteerd worden. De politie zal aandachtig controleren op de naleving van de parkeervoorschriften. Wandelaars in de Hoge Venen worden gevraagd enkel de officiële paden te betreden. Het doel van deze beperkte capaciteit is niet om bezoekers af te wijzen in de Hoge Venen, maar om hen over alle gemeenten in de Oostkantons te spreiden.

Wat is dus de truuk?

Het Toeristisch Agentschap Oost-België vraagt bezoekers om zo veel mogelijk voor minder drukbezochte plaatsen in de streek te kiezen. Heel wat mensen hadden die wijze raad van het TAOB niet nodig en ontdekten de voorbije weken al dat er nog heel wat andere pittoreske Ardense dorpjes zijn in de Oostkantons, waar er – tjiens tjiens – ook veel sneeuw ligt, en het er een pak rustiger is. De truuk is dus…ga na de Ardennen, maar kies een dorpje uit, ver weg van de Hoge Venen, en je zal een gezegende, gesneeuwde dag tegemoet gaan….