Binnenland

Dit zijn de verstrengde maatregelen vanaf aanstaande zaterdag

Mededeling van de regering door Eerste Minister De Croo.

“De viruscirculatie is de hoogste in vier maanden en de druk op de ziekenhuizen is zo hoog dat je je afvraagt hoe lang je dicht nog kunt aanhouden”, stelde premier Alexander De Croo (Open VLD).
Op het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land zijn daarom nieuwe afspraken gemaakt over strengere coronamaatregelen. “Dat is lastig”, zei De Croo, “maar een andere beslissing nemen, zou bijzonder zware gevolgen hebben.” Hij verwijst onder meer naar het uitstel van bepaalde zorg in de ziekenhuizen.

Wat is er beslist?


Voor het lager en secundair onderwijs worden de lessen op school opgeschort vanaf maandag. In de praktijk betekent dat dat er een extra week paasvakantie wordt ingevoerd. De scholen zouden dan na die verlengde paasvakantie normaal gezien weer kunnen openen. Kleuterscholen blijven wel open.

De contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons, moeten weer voor 4 weken dicht, tot en met 25 april dus.

De niet-essentiële winkels zijn enkel nog op afspraak toegankelijk. In grote winkels (genre Ikea) mogen dan maximaal 50 mensen tegelijk binnen. Je mag maximaal 1 extra persoon meenemen bij je bezoek aan een winkel. Buiten mag je weer maar met 4 personen tegelijk afspreken, in de plaats van met 10.

Op de verplichting tot telewerk wordt nogmaals gehamerd. Er komen ook extra controles en strengere straffen voor bedrijven die zich daar niet aan houden. Ook het verbod op niet-essentiële reizen blijft gelden. De grenscontroles worden opgevoerd tijdens de paasvakantie.”

Die derde golf gaan we nu de kop indrukken, exact op dezelfde manier als we dat in het verleden gedaan hebben”, besluit De Croo.