Binnenland

Eigenaars van zonnepanelen krijgen compensatie

De Vlaamse regering gaat eigenaars van zonnepanelen een eenmalige compensatiepremie geven, nu het Grondwettelijk Hof de voordelige regeling rond de terugdraaiende elektriciteitsmeter heeft vernietigd. Dat vonnis raakt de komende jaren honderdduizenden mensen in hun portemonnee. Maar minister Demir werkte een oplossing uit voor alle gedupeerden.

Het Grondwettelijk Hof vernietigde gisteren de Vlaamse regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de digitale elektriciteitsmeter. Dat betekent dat eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet meer worden gecompenseerd voor de overtollige stroom die ze produceren. Ongeveer 101.000 Vlaamse gezinnen met zonnepanelen hebben nu al zo’n digitale meter. Die gezinnen krijgen dit jaar nog een eenmalige financiële compensatie die overeenkomt met een rendement van 5 procent, zo laat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) weten. “De overheid is hier in de fout gegaan”, bevestigt de minister. “De overheid zal dus haar engagement moeten nakomen voor mensen die hebben geïnvesteerd.”

Geval per geval

De berekening voor die compensatie zal geval per geval gebeuren en zal onder meer afhankelijk zijn van hoe lang iemand al zonnepanelen heeft, het vermogen van de zonnepanelen, de subsidies die iemand al heeft gehad en hoeveel rendement iemand al heeft gehad.  Wie al 5 procent rendement haalde, krijgt met andere woorden geen premie. 

Ook de bijna 470.000 gezinnen die nu nog over een analoge, terugdraaiende teller beschikken, krijgen tussen nu en 2029 de kans om te kiezen voor een eenmalige compensatie, laat Demir nog weten. Dat zal gebeuren vanaf het moment dat de digitale teller bij hen zal zijn geïnstalleerd.

Tegen eind volgende week zal de Vlaamse regering voor ieder installatiejaar berekenen wat de concrete ondersteuning zal zijn (in euro per kW geïnstalleerd vermogen). De compensatie zal in elk geval vergelijkbaar zijn met het rendement van het nieuwe subsidiesysteem dat sinds 1 januari geldt. Daarbij gaat het om een bedrag van 1200 tot 1500 euro voor een gemiddelde installatie van 4 kW. De berekening voor die compensatie zal geval per geval gebeuren.

De regering stapt af van de versnelde uitrol van de digitale meter voor zonnepaneleneigenaars. Dat betekent dat wie zonnepanelen heeft niet meer per se vóór eind 2022 een digitale meter zal krijgen, zoals eerst afgesproken was. Sommige zonnepaneleneigenaars zullen nog jaren kunnen profiteren van de terugdraaiende, analoge teller.

Extra kost voor begroting

De hele compensatieregeling zal de begroting tussen nu en 2029 tussen de 400 en 550 miljoen euro kosten. “Onze oplossing bestaat erin dat we de compensatieregeling uitdrukkelijk niet in de energiefactuur verrekenen, maar op de algemene middelen en het Energiefonds nemen”, zegt Demir. “Dat zorgt ervoor dat we de energiefactuur ontlasten zodat deze de komende jaren verder kan dalen, ook voor de gezinnen die nog geen zonnepanelen hebben.”