Binnenland

Eigenaars zonnepanelen: website waarop je kan berekenen waar je recht op hebt is overbelast

Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft een rekenmodule gelanceerd voor de compensatieregeling voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Voor een gemiddelde installatie zien we bedragen tussen de 1.300 en 1.700 euro. 

Het Grondwettelijk Hof vernietigde vorige week de Vlaamse regeling rond de (virtueel) terugdraaiende digitale elektriciteitsmeter. De overtollige stroom die eigenaars van zonnepanelen produceren, wordt zo niet meer automatisch afgetrokken van hun elektriciteitsfactuur. Ongeveer 101.000 Vlaamse gezinnen met zonnepanelen hebben nu al zo’n digitale meter. 

Omdat dat lijnrecht inging tegen een belofte van de vorige Vlaamse regering stemde de huidige regering (die bestaat uit dezelfde partijen: N-VA, Open VLD en CD&V, red.) in met een eenmalige premie voor zonnepaneleneigenaars die al een digitale meter hebben én voor zij die nog zo’n meter zullen krijgen.

Nu is er al duidelijkheid voor die eerste groep: de mensen met een digitale meter en zonnepanelen. Om uit te rekenen waar je recht op hebt, heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een rekenmodule gelanceerd, via www.tellercompensatie.be. De server van de website is echter al sinds de lancering overbelast, vermoedelijk omdat te veel mensen tegelijk de rekenmodule willen uitproberen. Of is er meer aan de hand. Om 6 uur ’s morgens op een zaterdag zou dat toch moeten lukken….maar helaas, het ding doet het niet.