Binnenland

Eindelijk mondkapjes af

Het voorbije schooljaar hebben leerlingen uit het secundair onderwijs een mondmasker moeten dragen, maar vanaf 1 september mag het eindelijk weer af in de klas. Iedereen, van de kleuters in de eerste kleuterklas tot de laatstejaars van het middelbaar, mag weer voltijds naar school.

Het mondkapje verdwijnt niet helemaal uit het schoolbeeld: scholieren en leerkrachten uit het secundair onderwijs moeten er nog eentje dragen als ze rondwandelen. Of anders gezegd: wie op zijn stoel zit mag het kapje afzetten. Buiten op de speelplaats moet het niet, tenzij ze daar “intense fysieke contacten” hebben.

Kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar mogen het mondkapje zonder zorgen thuislaten: daar geldt de verplichting niet meer. Wie zich veiliger voelt met eentje op, mag uiteraard nog steeds een masker dragen. Iedereen, van de kleuters in de eerste kleuterklas tot de laatstejaars van het middelbaar, mag weer voltijds naar school.

In Brussel daarentegen blijven de strenge regels van voor de vakantie van kracht, zowel in het Vlaams als het Franstalig onderwijs. Dat betekent onder meer dat alle leerlingen ouder dan 10 jaar een mondmasker moeten blijven dragen, minstens tot eind september. De onderwijsministers namen die beslissing door de lage vaccinatiegraad in de hoofdstad.