Binnenland

Gegevens van 3 miljoen Belgische Facebook-gebruikers gelekt

De gegevens van ruim 3 miljoen Belgische Facebook-gebruikers zijn opnieuw aangeboden op een hackersforum. Daarbij zijn ook de gegevens van verschillende bekende Vlamingen en bekende politici. Het gaat om gegevens die in 2019 al onderschept werden door hackers na een softwarefout bij Facebook. Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters is één van de slachtoffers.

Eerder dit jaar, in januari, werden de gegevens van miljoenen gebruikers van Facebook al te koop aangeboden op het internet, maar nu kan iedereen er zo maar aan omdat ze gratis ter beschikking worden gesteld. Wereldwijd gaat het om de gegevens van 533 miljoen Facebook-gebruikers, van wie er ruim 3 miljoen Belgen zijn. 

Het gaat om namen, e-mailadressen en andere persoonlijke informatie die vaak door gebruikers zelf gedeeld werden op Facebook, maar bijvoorbeeld ook om het telefoonnummer waarmee mensen zich hebben geregistreerd. Als die gegevens aan elkaar gelinkt worden, is het voor criminelen erg eenvoudig om te starten met phishing, een vorm van online oplichting.

“Het kan een zeer persoonlijke vorm van phishing worden”, waarschuwt ethisch hacker Inti De Ceukelaire. “Als mensen  bijvoorbeeld op Facebook hun familieleden herkenbaar hebben gemaakt kunnen criminelen zich bijvoorbeeld voordoen als je zoon of dochter om je zo op te lichten.”