Binnenland

Haspengouwse kappers tellen af naar 13 februari

België blijft in zachte lockdown. Zoals verwacht heeft het Overlegcomité geen nieuwe versoepelingen aangekondigd. Op vakantie gaan in het buitenland is niet langer toegestaan, wel krijgen contactberoepen – een beetje – hoop. De Haspengouwse kappers geloven dat het gaat lukken. de telefoon staat niet stil; er worden volop afspraken geboekt.

“We doen het beter dan de meeste Europese landen, maar dat wil niet zeggen dat het gevaar geweken is”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) na afloop op een persconferentie. “Om onze gunstige situatie te behouden, moeten we een aantal dammen bouwen.”

Een van die dammen is een verbod op niet-essentiële reizen. Dat geldt van 27 januari tot 1 maart. Toeristische en recreatieve uitstappen naar het buitenland zijn verboden. Uitzonderingen zijn mogelijk voor inwoners van grensgemeentes, co-ouders die in verschillende landen wonen of grensarbeiders. “We bouwen geen muur rond ons land”, zei De Croo. “We blijven bereikbaar en er kan gereisd worden, maar enkel om essentiële redenen. We beseffen heel goed dat dit zeer ingrijpende maatregelen zijn. Maar als mensen reizen, reist het virus mee.”

De tijdelijke stop op niet-essentiële reizen moet er vooral voor zorgen dat de wintersporters tijdens de krokusvakantie, midden februari, thuis blijven. Ondanks een duidelijk negatief advies van de overheid is de afgelopen weken gebleken dat tienduizenden landgenoten toch op buitenlandse vakantie blijven gaan. De Croo verkreeg donderdag toestemming voor een verbod op een Europese top. Ook Finland kondigde zo’n verbod af.

Wanneer kunnen we naar de kapper?

Kappers, schoonheidsspecialisten en tatoeëerders mogen hoop koesteren. Als de besmettingscijfers op het huidige niveau blijven of dalen, zullen de ‘niet-medische contactberoepen’ weer de deuren kunnen openen op woensdag 13 februari. Daarbij zouden wel strenge regels gelden, zoals te allen tijde geopende ramen en deuren en tien minuten pauze tussen elke klant om te verluchten en te kuisen.

Al blijft die heropening onder sterk voorbehoud: de besmettingscijfers moeten op dat moment beter zijn dan nu. “In de huidige stand van de epidemie is het niet mogelijk om contactberoepen weer toe te laten”, zei De Croo. Wat het Overlegcomité juist verstaat onder ‘beter’ is nog niet duidelijk. Op 5 februari komt er een evaluatie van de coronacijfers op een nieuw Overlegcomité.

Kritiek op te korte isolatie

Zoals op voorhand verwacht, verlengde het Overlegcomité gisteren ook de duur van een isolatie voor wie besmet blijkt. Wie een positieve test aflegt, moet nu zeven dagen in isolatie. Maar dat is niet genoeg, zo bleek deze week uit onderzoek van microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen). Een aanzienlijk deel van de coronapatiënten – tot 40 procent volgens een Britse studie – blijkt na zeven dagen nog altijd besmettelijk.

Die langere isolatie komt niet alleen. “Testen, isoleren en vaccineren”, vatte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zijn plan van aanpak samen. Een nieuwe teststrategie moet het speerpunt vormen. “We gaan onze belangrijkste troef, een enorme capaciteit om te testen, inzetten”, zei Vandenbroucke. “Niet alleen mensen die zich niet goed voelen of die een risicocontact hadden worden getest. Bij een verontrustende uitbraak zal er systematisch en breed getest worden.”