Binnenland

“Heropen de horeca op 1 maart”

Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen, pleit in Het Laatste Nieuws voor de (gefaseerde) heropening van de horeca op 1 maart.

Hij rekende uit dat dinsdag de horeca al 100 dagen gesloten zal zijn. “Dat is langer dan tijdens de eerste lockdown, toen we 86 dagen dicht bleven”, zo vertelt hij in de krant. “In 2020 waren we 44 procent van de tijd gesloten en werkten we 36 procent van het jaar met beperkende maatregelen. Hallucinant. Bijna 6 miljard euro minder omzet.”

De Caluwe hoopt dat er vrijdag, na de bijeenkomst van het Overlegcomité, goed nieuws volgt voor de horeca. Hij vindt dat een gefaseerde heropening mogelijk moet zijn: “Niet met tafels met tien, vijftien mensen. Starten met een beperkt aantal klanten: een gezinsbubbel aangevuld met één knuffelcontact om te beginnen. Of je nu thuis met je gezin en één knuffelcontact een pannenkoek eet of in een restaurant, op een buitenterras of in een café: wat is het verschil?”