Binnenland

Hoeveel versluisde El Kaouakibi naar haar eigen bedrijven?

Het is de vraag van één miljoen. In dit geval letterlijk. Het ziet er steeds benauwder uit voor het Vlaams parlementslid van OpenVld.

Volgens het rapport van de bewindvoerder van haar vzw Let’s Go Urban, een jongerenorganisatie, zou ze 1 miljoen euro hebben afgeleid naar zichzelf en naar haar eigen bedrijven: 450.365 euro subsidies van de overheid en 475.000 euro van bedrijfsleiders die haar startkapitaal gaven als sociaal onderneemster. Dat zou gebeurd zijn via valse facturen en valse contracten.

“De wijze waarop de boekhouding werd gevoerd, en waarbij mevrouw El Kaouakibi zeker tot en met 2019 de inhoudelijke controle had, en tot laat in 2020 de volledige financiële controle, versterkt mijn vermoeden dat zeker de laatste jaren het financiële gewin voor mevrouw El Kaouakibi en de met haar verbonden vennootschappen vooropstond”, zo stelt de bewindvoerder vast.

Eerder had Johan Vande Lanotte, raadsman van El Kaouakibi, gewezen op een ‘slordige boekhouding’, maar volgens de bewindvoerder gaat het om bewust vervalste facturen: met het investeringsbudget van Let’s Go Urban werd diensten geleverd of werken uitgevoerd in onder meer haar eventlocatie, het Jacob Jordaenshuis. Voor de bewindvoerder is het duidelijk dat het niet ging om bruikleenovereenkomsten zoals de raadsman van El Kaouakibi al eerder verklaarde.