Binnenland

Kritiek op Vandebroucke neemt toe – “Vaccineer sneller aub!”

De kritiek op de vaccinatiecampagne van minister Frank Vandenbroucke (sp.a) en zijn taskforce klinkt steeds luider. Ook vanuit de ziekenhuizen neemt de druk toe. Daar staan ze te springen om te versnellen.

Vanuit de ziekenhuizen klinkt de kritiek op de federale regering. Dat bleek gisteren ook bij diverse nieuwsmedia. “Deze regering mist een efficiënt plan van aanpak. Tienduizenden dosissen liggen al dagen te wachten in de ziekenhuizen. Waar is de drive van de eerste dagen van deze nieuwe regering gebleven? Vandenbroucke lijkt wel in slaap gevallen.

Volgens Eric Mortier, gedelegeerd bestuurder UZ Gent, zijn er geen logistieke obstakels: er is meer dan voldoende opslagcapaciteit en ook het transport en de ontdooiing kan vlot verlopen. “Alles ligt klaar, de reden dat het niet vooruitgaat is de extreme voorzichtigheid van de overheid.”

De Belgische vaccinatiestrategie is inderdaad gericht op voorzichtig zijn, zegt ook Dirk Ramaekers, voorzitter van de bevoegde federale taskforce. De echte start van de campagne werd uitgesteld na het nieuwjaarsweekend om grondiger te werk te kunnen gaan.

Vandenbroucke vermijdt debat met oppositie

Na aangroeiende kritiek op Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde deze aan dat de ‘reservespuiten’ niet langer in de diepvriezer moeten blijven, maar evengoed gebruikt kunnen worden.

Vandenbroucke vroeg meteen aan de taskforce om de strategie te versnellen. De werkgroep komt morgen pas opnieuw samen om een nieuw plan op te stellen. Vandenbroucke wil dat plan vrijdagochtend toelichten in het parlement. Zo vermijd hij de aanvallen van de oppositie, die hem gisteren al aan de tand wilden voelen.

Maar bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat de uitrol in Vlaanderen regelt, blijft men toch voorzichtig. Nu de garantie op levering in de laatste week van januari er is, kan er inderdaad wat losser omgegaan worden met die ‘reservespuiten’. Maar hoeveel losser is nog helemaal niet duidelijk. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de mogelijkheid van ziekenhuizen om dosissen te ontdooien, maar ook de rusthuizen zelf moeten klaar zijn om die te ontvangen. “Dat is logistiek een hele operatie”, stelt Dirk De Wolf, administrateur-generaal van het Agentschap. Er zal volgens hem dan ook ‘gesofisticeerd rekenwerk’ aan te pas komen om te berekenen hoeveel er versneld kan worden en wanneer er personeelsleden van de rusthuizen mee gevaccineerd kunnen worden. Bovendien is er momenteel ook nog geen harde garantie dat Pfizer de voor februari beloofde leveringen nakomt, ook al heeft het bedrijf beloofd om de hoeveelheid tegen dan licht op te voeren. De Wolf: “Het tempo is afhankelijk van de leveringen en de garantie op levering.”

Ook alle personeel ingeënt

Tegen 25 januari moet elke bewoner van de rusthuizen minstens één prik krijgen, tegen het eind van de maand ook alle personeelsleden. Zij kwamen normaal pas vanaf eind januari aan de beurt, maar hun vaccinatie zal nu zoveel mogelijk samen met de bewoners gebeuren. Het gaat niet alleen om de zorgverleners, maar ook om de poets- en de keukenploeg. “Zodat zij het virus niet binnenbrengen.” Pas daarna is het aan het ziekenhuispersoneel.