Binnenland

“Laat Vlaanderen vliegen op eigen vleugels”

Op de video-nieuwjaarsreceptie van de N-VA heeft voorzitter Bart De Wever gezegd dat de partij niet voorzichtig genoeg geweest is in het verschaffen van visa aan christelijke Syriërs. “We zijn opgelicht door een van onze eigen mensen. Dat is pijnlijk duidelijk en dat is afschuwelijk.”

De Wever haalde ook uit naar de federale Vivaldi-regering. Die misbruikt de coronacrisis om kritiek op het beleid af te doen als ongehoord en gevaarlijk.

“Onder het mom van corona wordt het meest oubollig denkbare belgicisme over de bevolking uitgegoten. En wie de regering daarin tegenspreekt, wordt in niet al te fraaie termen opzij geduwd. Zelfs de vrijheid van meningsuiting zou men graag weer beginnen inperken. Het is nogal wat.”

De N-VA zit in een oncomfortabele positie zegt De Wever: “We zitten geprangd tussen anti-systeempartijen die beslist hebben te volharden in volstrekte nutteloosheid enerzijds en het Vivaldi-kluwen anderzijds. Van twee kanten onder vuur, dat is ontmoedigend en dat wordt nog bikkelhard. Net daarom moeten we nu de rug rechten.” 

Na het mislukken van de entente met de PS over een staatshervorming is de N-VA nog de enige partij om dit land alsnog om te vormen tot een confederatie. “Alleen zo kunnen we de democratie herstellen, alleen zo kunnen we de Vlamingen en de Franstaligen geven waar ze recht op hebben. Wij blijven dromen van, en werken aan een Vlaanderen dat op eigen vleugels vliegt”, besluit De Wever.