Binnenland

Lidl-staking blijft duren

Hoewel met mondjesmaat er terug wat Lidl-winkels opengaan, blijft een deel in Limburg nog staken. Maandag zou er misschien een overleg komen tussen de directie en de vakbonden. “Voor ons is de maat echt vol”, klinkt het bij die laatsten.

De vakbonden betreuren dat er pas maandag opnieuw rond de tafel wordt gezeten. “Wij weigeren de dialoog niet. We zullen maandag naar die vergadering gaan, maar zolang er geen oplossing is gevonden, zullen de winkels gesloten blijven”, klinkt het in een gezamenlijke reactie van BBTK, ACV Puls, CNE en ACVLB.

Waarom staken?

Een van de pijnpunten is de zogeheten vliegende ploeg die ontoereikend zou zijn om alle afwezigheden in de winkels op te vangen. Daarnaast is er de discussie over de eerder toegezegde 42 werkuren die de directie nu zou willen inkrimpen. Die werkuren waren enkele jaren geleden toegezegd om werknemers aan te trekken, die zouden bijspringen bij de invoering van nieuwe werkprocessen en het invullen  van nieuwe taken, gekoppeld aan de uitbreiding van het aanbod in de winkels. “Intussen zijn dat volwaardige werknemers geworden, nodig om de winkels draaiend te houden”, zegt Jan De Weghe van de BBTK. “Bovendien is er een vacature-probleem bij Lidl omdat de keten vaak  deeltijdse contracten geeft terwijl dat personeel elders een voltijdse baan vindt.” De vakbonden zijn bereid om te praten, zeker omdat een staking voor loonverlies zorgt. Maar dan eisen zij wel concrete  voorstellen.