Binnenland

Maandag nationale stakingsdag voor meer loon

De christelijke en de socialistische vakbond gaan morgen actievoeren voor meer loon, nadat het tweejaarlijks loonoverleg – over de maximale opslag die mogelijk is voor een periode van twee jaar – tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties is afgesprongen.

Volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven is er maar ruimte voor 0,4 procent opslag bovenop de index, maar dat is onvoldoende voor de bonden. Vanaf 22 uur zondagavond beginnen de eerste acties, onder meer bij het spoor. De bonden roepen stakers op om zoveel mogelijk thuis te blijven in het licht van de coronamaatregelen.

Hogere loonmarge

Maandag tijdens de nationale stakingsdag voeren de socialistische (ABVV) en de christelijke (ACV) vakbond actie voor een hogere loonmarge.  Maar waarom wordt er nu gestaakt? De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven zegt dat de lonen maar kunnen stijgen met 0,4 procent bovenop de index. Maar voor de bonden is dat niet genoeg. De ACV spreekt van “niet meer dan kruimels – of concreter: twee broden per maand”, in een persbericht. Vooral in de bedrijven die het wél goed deden tijdens de coronacrisis mikken de bonden op een hogere loonmarge. Omdat die bonden en de werkgeversorganisaties het maar niet eens geraken, is een tijd geleden het loonoverleg stopgezet zonder resultaat.

Helft treinen rijdt

Zowel de ABVV als de ACV organiseren een 24 urenstaking bij het spoor, en ook de Onafhankelijke Vakbond Spoorwegpersoneel (OVS) gaat deelnemen aan de actie. Die begint zondagavond om 22 uur en eindigt maandagavond op hetzelfde tijdstip. De NMBS verzekert dat de helft van de treinen zal rijden. Twee op de drie IC-treinen, voorstedelijke S-treinen en L-treinen zal rijden. De meeste P-treinen daarentegen niet. Ook het treinaanbod naar de kust zal door de staking beperkt zijn. Er wordt mooi weer voorspeld, dus kan het druk worden op de treinen richting de kust en andere toeristische bestemmingen. De NMBS raadt reizigers aan om de NMBS-app te raadplegen. Daarop is te zien hoe druk het is op de trein en die houdt rekening met de alternatieve dienstregeling. 

Bussen in Haspengouw

Ook bij De Lijn is er een stakingsaanzegging ingediend. De Lijn verwacht “aanzienlijke hinder” en raadt haar reizigers dan ook aan om een vervoersalternatief te voorzien.