Binnenland

Nog maanden wachten voor er immuniteit is onder de bevolking

Ook wie het coronavaccin al heeft gekregen, zal zich aan de coronamaatregelen moeten houden. Dat zegt infectiologe Erika Vlieghe bij onze radiocollega’s in “De wereld vandaag”.

“Het is samen uit, samen thuis. We moeten ons allemaal aan de maatregelen blijven houden tot we voldoende immuniteit bereikt hebben als maatschappij. De overgangsperiode zal niet makkelijk zijn”, erkent Vlieghe, “maar we zullen het eindpunt wel steeds dichter zien komen.”

Als alles goed gaat, worden begin januari de eerste mensen in ons land gevaccineerd tegen het coronavirus. De eerste vaccins gaan naar de bewoners en het personeel van woonzorgcentra en zorginstellingen. Daarna kunnen álle 65-plussers, risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar en mensen met essentiële functies ingeënt worden. Wanneer we aan de brede bevolking toe zijn, zullen we al maanden verder zijn.

Erika Vlieghe vindt het een logische keuze. “Dat zijn ook de prioriteiten die we vaak bij andere vaccinatieprogramma’s zien. Je gaat eerst de mensen inenten bij wie je de meeste sterfte kan voorkomen. En ook de mensen die hen verzorgen, om de impact op het zorgsysteem te verminderen.”