Binnenland

Onzekerheid over zomermaanden blijft

Het rijk der vrijheid blijft veraf. Het Overlegcomité beslist om niet te beslissen over de heropening van de cultuur- en evenementensector in de zomermaanden.

Het blijft onzekerheid troef voor de cultuur- en evenementensector. Het Overlegcomité besliste vrijdag om nog geen voorafnames te doen op de zomer. In mei en juni is wel een voorzichtige heropstart mogelijk. Er zullen testevenementen georganiseerd worden vanaf mei en in juni kunnen evenementen plaatsvinden met 200 aanwezigen, zowel binnen als buiten, als de ziekenhuiscijfers dat toelaten. Maar over juli en augustus spreekt het Overlegcomité zich voorlopig niet uit. Dat is voor een volgende vergadering, die ingepland staat op 11 mei.

Exitplan met Vlaamse steun

“Onbegrijpelijk”, volgens de Crisiscel Cultuur geleid door zanger Frederik Sioen. De crisiscel had samen met de evenementensector een eigen exitplan voorgesteld dat veel verder ging. “De beslissingen van het Overlegcomité geven geen duidelijkheid voor de zo belangrijke zomermaanden en het najaar. Dit terwijl we zo lang en constructief onderhandeld hebben”, klinkt het bij de crisiscel. Hun exitplan werd woensdag nog volmondig gesteund door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Vrijdagmiddag bleek echter al snel dat het Overlegcomité er niet uit zou raken – daarvoor lagen de standpunten veel te ver uit elkaar. De aloude tegenstelling stak daarbij de kop op, tussen enerzijds de regionale regeringen gesteund door MR en PS, en anderzijds de wetenschappelijke experts van het adviescomité GEMS en de federale ‘coronatandem’ van premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De GEMS-experts hadden donderdag al een tegenvoorstel gedaan voor de evenementensector, maar op het Overlegcomité kwamen De Croo en Vandenbroucke met nog een strenger plan. Er werd dan maar beslist om niet te beslissen. “Het laatste wat we willen, is perspectief geven dat we uiteindelijk niet kunnen realiseren”, verdedigde premier De Croo tijdens de persconferentie na het Overlegcomité deze keuze.

22 uur

Over de heropening van de horecaterrassen op zaterdag 8 mei was binnen het Overlegcomité wel behoorlijk snel overeenstemming – ondanks de moeilijke situatie in de ziekenhuizen. Met het late sluitingsuur, 22 uur, werd tegemoetgekomen aan de vraag vanuit de regionale regeringen om café- en restaurantuitbaters voldoende tijd te geven om hun kassa enigszins te vullen. Met de tafelbubbel van vier personen (tenzij mensen uit hetzelfde huishouden) kreeg de tandem De Croo-Vandenbroucke zijn zin rond het blijven beperken van het aantal contacten.