Binnenland

Pandemie verliest licht aan kracht

Met 6.279 vastgestelde besmettingen op 22 maart lijkt een nieuwe coronapiek bereikt. Maar de toestand op intensieve zorg blijft verontrustend.

De voorbije week waren er gemiddeld 4.814 nieuwe besmettingen per dag. Dat is nog altijd een stijging vergeleken met de week ervoor. “Maar het goede nieuws is dat de pandemie de voorbije dagen aan kracht verloor”, aldus viroloog Steven Van Gucht van het federale kenniscentrum Sciensano. Sinds de vastgestelde piek op 22 maart is het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen opnieuw onder 6.000 gezakt. “We lijken een nieuw kantelpunt bereikt te hebben”, zei Van Gucht.

De ingezette daling van de besmettingen laat zich nog niet voelen in de ziekenhuizen. Daar is de verwachting dat de stijging doorzet. “Maar ook hier is een lichte vertraging te zien. Het gemiddelde aantal dagelijkse opnames is de voorbije week voort gestegen tot 262, met pieken tot boven 300. Donderdag waren het er nog 290”, aldus Van Gucht.

Er liggen nu 2.958 mensen in een ziekenhuisbed, van wie 790 op intensieve. Dat zijn nog altijd forse stijgingen. Van Gucht: “De bezetting op intensieve zorg zal weldra de kaap van 800 en mogelijk 900 bedden overstijgen. Verschillende ziekenhuizen moeten patiënten doorverwijzen. De situatie is daar zwaar.”