Binnenland

Regering wil haatspraak bestraft zien

De regering werkt al even aan een aanpassing van de grondwetsartikelen 150 en 25, om de boodschappers van alle haatdragende berichten te kunnen vervolgen. De regering wil ook een zwaarder verbod op censuur naar alle media, ook sociale media. Oppositiepartij N-VA begrijpt niet dat de zogenaamde partij voor de vrijheid, Open Vld, hierin meegaat.

De zaak-Jurgen Conings en het Voorpost-vonnis hebben het debat over haatspraak in alle hevigheid doen losbarsten. Almaar meer worden vragen gesteld bij het voornemen van de Vivaldi-regering om haatspraak voor de correctionele rechtbank te brengen, omdat dat al snel in conflict dreigt te komen met de vrije meningsuiting. “Ik haat communisme en Hitler. Dat is niet verboden. Geweld is strafbaar”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever in ‘De zevende dag’.

Zelfs al benadrukken de Vivaldi-coalitiepartners dat ze de wet niet willen verstrengen, maar alleen de straffeloosheid een halt toeroepen, toch is er heel wat kritiek, niet het minst bij de liberale achterban. De vrees is dat de aanpak van haat een hellend vlak wordt, waarbij de vrije meningsuiting in het gedrang komt.

Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) wijst er in een Facebook-post ook op dat het geen pas geeft haatmisdrijven te vervolgen. ‘Blijk geven van haat is niet strafbaar. Geweld plegen en aanzetten daartoe wel’, aldus Vande Reyde. De voorzitter van het Liberaal Vlaams Verbond, Thibault Viaene, tweette eerder al dat hij als liberaal ‘rode wangen’ krijgt.

Tweederde

Om de vrije meningsuiting te beknotten, moet de Vivaldi-regering de grondwet wijzigen. Maar daar is een tweederdemeerderheid voor nodig. Bij de N-VA is er echter weinig goesting om de Vivaldi-coalitie en met name de liberalen te depanneren. De Wever is nog niet vergeten wat de blauwe voorzitter Egbert Lachaert hem ‘lapte’, en koos voor Vivaldi in plaats van voor een regering met N-VA. Wellicht zullen Open VLD en CD&V steun moeten gaan zoeken bij de linkse oppositiepartij PVDA.