Binnenland

Stoffen mondmaskers van regering giftig?

De stoffen beschermingsmaskers die de Belgische regering in juni vorig jaar gratis uitdeelde via de apothekers, zouden mogelijk giftig zijn. Zo bericht de Franstalige openbare omroep RTBF op basis van een vertrouwelijk rapport van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om maar liefst 15 miljoen mondmaskers die in België verdeeld werden.

Het textiel van de bewuste mondmaskers van het Luxemburgse bedrijf Avrox zou nanodeeltjes van zilver en titaniumdioxide bevatten. Het inademen daarvan zou een negatief effect kunnen hebben op de luchtwegen. Volgens toxicoloog Dominique Lison (UCLouvain) lopen dragers het risico om een longontsteking te krijgen, zeker als ze al onderliggende problemen aan de luchtwegen hebben. “Je kan die nanodeeltjes vroeg of laat binnenkrijgen, zeker als het masker regelmatig wordt gewassen en verslijt. Ze kunnen makkelijk in de longen en het bloed terechtkomen”, staat toxicoloog Alfred Bernard zijn collega bij.

Sciensano heeft intussen gereageerd in een persbericht en zegt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken uit het rapport. “Het gaat om de eerste resultaten van de eerste fase van een studie en het is belangrijk om ze met voorzichtigheid te interpreteren. Op basis van de huidige gegevens kan niet uitgemaakt worden of deze nanodeeltjes effectief uit de maskers komen en in welke mate de gebruikers eraan worden blootgesteld.”

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) vraagt alvast dat het parlement dringend inzage krijgt in het rapport.