Binnenland

Vandenhove reageert op aanval van Boerenbond: “Ik spreek meer met landbouwers dan ze denken”

Afgelopen weekend viel Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond (BB), Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove (sp.a) frontaal aan. Volgens De Becker wekt Vandenhove de indruk dat er almaar landbouwbedrijven bijkomen, wat volgens de BB niet klopt. “Hij zou beter met de BB komen praten”, klinkt het. “Ik luister vaak naar onze landbouwers”, reageert Vandenhove. De Becker zelf had woensdagavond geen verhaal tegen Wilfried Vandaele (N-VA) in Terzake op Canvas.

Afgelopen weekend schoot Boerenbond-voorzitter De Becker haar pijlen af richting Ludwig Vandenhove (sp.a). De Becker mag dan al een mooi palmares hebben bijeen geharkt (De Becker is ook actief als voorzitter van SBB Accountants & Adviseurs, zetelde tot 2015 in het bestuur van de groep Acerta en is bestuurder bij KBC Groep, KBC Bank en KBC Verzekeringen, nvdr.); veel argumenten kwamen bij de uithaal niet naar boven. De Becker is boos op Vandenhove omdat hij vindt dat het bij de BB “niet duidelijk is welke pet ze draagt.”

Vandenhove

“Haar betoog komt erop neer dat ik spreek over de landbouw en de landbouwers, maar niet spreek met hen. Dit is manifest onwaar! In mijn meer dan 30 jaar politieke activiteiten heb ik altijd overlegd met iedereen en met allerlei organisaties, ook de BB.” Vandenhove geeft mee dat hij compromissen kan sluiten: “Als burgemeester van Sint-Truiden en als gedeputeerde van de provincie Limburg heb ik in talrijke dossiers rechtstreeks met de BB gesproken en zelfs een aantal compromissen gemaakt. Eind december heb ik nog enkele uren overlegd met de Groene Kring Limburg, de jongerenafdeling van de BB.
Een politicus moet consulteren, moet luisteren, maar moet dan eigen conclusies proberen te trekken en beslissingen nemen. Dat zijn immers de prerogatieven van een democratisch verkozene.”

“Aantal kippen speelt geen rol”

De Becker probeerde afgelopen woensdagavond opnieuw nog eens mee te geven dat de Boerenbond voor àlle boeren is (ook de kleintjes die klein willen blijven), maar wie gelooft dat ze echt mee wil werken aan een reductie van de megastallen voor bijvoorbeeld kippen, is eraan voor de moeite. Woendagavond in Terzake: “Het aantal kippen speelt geen rol.” N-VA parlementslid Wilfried Vandaele haalde het op inhoudelijke argumenten moeiteloos in het debat van de BB-voorzitter maar gaf fijntjes mee dat de Vlaamse regering beseft dat er een compromis zal moeten gesloten worden, omdat men toestanden zoals het massale boerenprotest bij onze noorderburen absoluut wil vermijden. En De Becker zelf zei bij haar aantreden: “Boeren moeten continu strijden.” Kortom, er is een compromis in de maak. De Becker is een harde tante en heeft veel macht. Zuid-Limburg is gewaarschuwd.

Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond (BB)