Binnenland

Versoepeling coronamaatregelen: terrassen open op 8 mei

Het Overlegcomité heeft een kalender voor versoepelingen van de coronamaatregelen samengesteld. Naarmate de vaccinatiecampagne vordert en de bezetting van de bedden op intensieve zorg daalt, moet er de komende maanden stilaan meer mogelijk worden.

De eerste versoepeling komt er nu maandag al aan, met de opheffing van het reisverbod, gevolgd door de heropening van de kappers op 26 april. Op die dag gaat onze bubbel van 4 naar 10 personen.

Op 8 mei gaan – als de cijfers het toelaten – de terrassen open en gaat de avondklok op de schop. Die wordt dan vervangen door een samenscholings­verbod, waarbij je tussen middernacht en 5 uur maar met drie personen meer buiten mag samenkomen, tenzij je huishouden groter is.  Hierbij de andere versoepelingen vanaf 8 mei:

  • Buitensporten zonder publiek zouden ook weer worden toegelaten.
  • Georganiseerde jongerenactiviteiten in de buitenlucht staan dan ook in de planning, met maximaal 25 deelnemers. Bij georganiseerde binnen­activiteiten mogen dan maximaal 10 kinderen tot en met 12 jaar aanwezig zijn.  
  • Voor deze datum wordt ook vooropgesteld dat culturele activiteiten en erediensten in buitenlucht met maximaal 50 personen weer toegelaten worden. 
  • Ook worden dan professionele rommelmarkten weer toegelaten en mogen pretparken weer opengaan.

Aan de ene kant snakken de bevolking en vele sectoren naar versoepelingen. Aan de andere kant staan experten op de rem omdat in de ziekenhuizen de afdelingen voor intensieve zorg vol liggen met zwaar zieke coronapatiënten.