Binnenland, Limburg

Vlaamse provincies slaan handen in elkaar voor detailhandelsbeleid

De 5 Vlaamse provincies slaan de handen in elkaar om meer gebruik te maken van slimme data om het detailhandelsbeleid vorm te geven.

Steden en gemeenten kunnen data gebruiken om hun kernversterking beter te onderbouwen, handelaars de mogelijkheden te geven meer gericht te werken, … Het project krijgt in totaal ruim 450.000 euro steun van Vlaanderen en Europa. Het is één van de 8 projecten die steun krijgen. Minister Crevits wil steden en gemeenten zo de mogelijkheid bieden om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken met hulp van technologie en digitalisering. De mobiliteit in een gemeente, maar ook de combinatie van winkelen, werken en vrije tijd in een stad of gemeente is belangrijk om die stad of gemeente leefbaar te houden.  

“De coronacrisis treft de lokale economie in onze steden en gemeenten zwaar”, vertelt minister Crevits (CD&V). “Winkels kunnen dan wel onder voorwaarden open blijven, toch grijpen veel ondernemers naar het digitale om te kunnen blijven werken. De 8 projecten die goedgekeurd werden gaan aan de hand van technologie en digitale transformatie op zoek naar manieren om dit in goede banen te leiden en willen handvatten aanreiken voor nieuwe businessmodellen.”  

Digitalisering en het slim gebruik van data zijn belangrijk voor de lokale economie. De coronacrisis, die  de lokale economie zwaar treft, versterkt deze vaststelling. In het kader van deze oproep werden 8 projecten goedgekeurd, goed voor een totaal Europees steunbedrag van  1,9 miljoen euro. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits zorgt voor 1,84 miljoen euro cofinanciering. De provincie Limburg zit vervat in één van de 8 projecten.

Gebruik van slimme data, ook voor handelaars

Met het project ‘INVEST’ slaan de provincies West-Vlaanderen, Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg de handen in elkaar  voor de uitvoering van een efficiënt en effectief detailhandelsbeleid en de ontwikkeling van een florerend en toekomstgericht detailhandelsapparaat in Vlaanderen.

De verschillende partners in het project ontvangen  voor de uitvoering 227.600 euro steun vanuit het Europees Fonds voor regionale  Ontwikkeling (EFRO) en 227.600 euro vanuit Vlaanderen.

Concreet voorbeeld: koopstromen in kaart brengen

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Door bijvoorbeeld koopstromen in kaart te brengen en de mobiliteit te monitoren kan de drukte in de stad gemeten worden en kunnen maatregelen genomen worden om bezoekers te spreiden en zo te vermijden dat er zich teveel mensen tegelijkertijd in de winkelstraten begeven. Ook detailhandelaars zelf  kunnen zo gebruik maken van bepaalde data om hun verkoop beter te analyseren en performanter te maken of om betere keuzes te kunnen maken bij de opstart van nieuwe of de verhuizing van bestaande winkels. Technologie geeft ons de mogelijkheid om het detailhandelsbeleid te versterken, die opportuniteit mogen we niet missen.”