Binnenland

Waarschuwingen vanuit Hoge Venen kwamen alweer te laat

De drukte op en rond Baraque de Fraiture, in de provincie Luxemburg, was voor het tweede opeenvolgende weekend te druk. Dat meldt de politie. In de Hoge Venen was het minder druk dan vorig weekend, maar daar had de politie verschillende toegangswegen afgesloten. Wat tot frustratie leidde bij Nederlanders en Vlamingen die tot daar waren afgereisd. 

Ook de afgelopen dagen was er al veel volk in de buurt van de Baraque de Fraiture. Het gemeentebestuur van Vielsalm heeft daarom de toegang tot de skipiste verboden en heeft verschillende wegen laten afsluiten. Verschillende dorpen in de buurt zijn alleen nog toegankelijk voor plaatselijk verkeer.

Desondanks zijn toeristen weer massaal naar de regio afgezakt, met files tot gevolg. Politiecommissaris Marc Antoine heeft het over onrespectvol gedrag. “De omwonenden lijden onder een toeloop van mensen die daar niets te zoeken hebben. Sommigen komen zelfs uit Nederland.”

Ook in de Hoge Venen waren er weer sneeuwtoeristen. De politie heeft daarom de toegangswegen naar Eupen, Malmedy en Spa afgesloten. Ook hier vraagt de politie om niet naar de regio af te zakken.

Oproep te laat

“Je kan van ons niet verwachten dat we thuis blijven op het eigen gevoel af. De oproep om niet tot daar te reizen kwam alweer te laat. Pas als de lokale burgemeesters doorhebben dat het te druk wordt, lanceert men een oproep. ’t Ja, dan zit iedereen al lang op de plek van bestemming”, zucht Jaap Hintinga uit Breda.

En het moet gezegd. Ook de nationale nieuwsredacties brengen het nieuws pas als het kalf al verdronken is.

Vandaag dus best wegblijven uit de Hoge Venen. Tenzij u er al bent natuurlijk.