Binnenland

Zomerfestivals in Vlaanderen: “Desnoods eind augustus”

Rock Werchter-organisator Herman Schueremans gaat op dit moment nog altijd uit van een festival op volle capaciteit deze zomer. Maar als hij twee maanden zou moeten opschuiven zal hij dat zeker bekijken. De toekomst van 80.000 mensen die in de live-sector zijn tewerk gesteld, hangt aan een zijden draadje.

243 euro. Zoveel kost een combiticket voor Rock Werchter 2021. De prijs staat nog altijd klaar en duidelijk op de website van het festival, netjes naast de line-up, met grote namen als Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam en Gorillaz. De organisatie behoudt dan ook de ambitie om het festival begin juli te laten plaatsvinden zoals gepland. Organisator Herman Schueremans sprak die hoop dinsdag voor de eerste keer publiekelijk uit. “Op dit moment gaan we er nog steeds van uit dat we een festival op full capacity zullen organiseren”, zei hij in Het Depot in Leuven, waar hij deelnam aan een online panelgesprek in het kader van de Week van de Belgische Muziek.

Een ronduit positieve en optimistische boodschap die Schueremans evenwel meteen ook nuanceerde. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik een maand geleden hoopvoller was over de slaagkansen. Toen leek het erop dat de meest kwetsbare personen gevaccineerd zouden zijn tegen de zomer. Ondertussen krijgen we elke dag de meest uiteenlopende berichten in dat verband. Soms goed, soms slecht. We hebben onszelf tot eind februari gegeven om de knoop door te hakken. Misschien tegen beter weten in, maar toch.”

Geen zomerbar meer?

Volgens Schueremans lopen er voortdurend gesprekken met het kabinet van minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (sp.a), om te bekijken wat mogelijk is. Schueremans zelf heeft alvast een alternatief in gedachten, als blijkt dat het onmogelijk is om begin juli met 80.000 man op een wei te gaan staan. “Als we moeten opschuiven naar twee maand later, dan gaan we dat bekijken. Allicht kan dat, die flexibiliteit.”

In dat geval zou Rock Werchter na Pukkelpop (19-22 augustus), traditioneel het laatste grote zomerfestival, plaatsvinden. Ook de andere drie festivals van ‘The Big Five’ (Dour, Graspop en Tomorrowland) zouden er nog steeds van uitgaan dat ze deze zomer wel degelijk kunnen plaatsvinden op volle capaciteit.

Van beperkte, meer lokale edities van onze grootste zomerfestivals – een idee dat de afgelopen weken de ronde deed – was tijdens het panelgesprek alvast geen sprake. Schueremans was heel duidelijk. “Vorig jaar hebben we de Werchter Zomerbar georganiseerd. De ene week mochten we 400 man ontvangen, de andere 800, maar in geen van de gevallen was deze formule rendabel.”

De hele livesector kampt met immense problemen en vecht voor zijn voortbestaan. In totaal zijn er 80.000 mensen tewerkgesteld en die zitten sinds 13 maart vorig jaar bijna allemaal zonder werk.

Rock Werchter – van 1 tot 4 juli 2021