Binnenland

Zoveelste blunder in het Belgische coronabeleid – Verwarring rond knuffelcontacten zet domper op Kerstmis

Er bestond verwarring over, maar kinderen tellen binnenshuis wel degelijk mee als een knuffelcontact. Dat bevestigt Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum.

De verduidelijking kan gevolgen hebben voor de manier waarop er in ons land Kerst mag worden gevierd. Kinderen jonger dan twaalf jaar worden bij de coronamaatregelen veelal ontzien: ze moeten geen mondmasker dragen of ze mogen in groep spelen in de speeltuin. Maar binnen in de woning tellen zij wel mee. Per gezin is slechts één knuffelcontact toegestaan en dat betekent dus één kind of één van zijn ouders. Beiden kan niet.

Voor veel mensen kwam dit bericht van gisterenavond in het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. Een grootmoeder die haar dochter en kleinkind van onder de 12 jaar wilde ontvangen met kerstavond kan dat dus niet meer doen. Tot voor kort gold de regel dat kinderen onder de 12 jaar ontzien werden van de coronaregels, zoals het dragen van een mondmasker.

Extra controles

De politiekorpsen in Vlaanderen zullen de komende dagen extra ploegen inschakelen om te controleren op de naleving van de coronamaatregelen tijdens de eindejaarsfeesten. De zone Limburg Regio Hoofdstad kiest voor vier extra patrouilles op Kerstmis en zeven op oudejaarsavond. De regels zijn duidelijk: binnenshuis mogen gezinnen één persoon uitnodigen, alleenstaanden hebben recht op een extra contact. In de tuin kunt u met vier afspreken als de afstandsregels gerespecteerd worden, en om middernacht gaat in Vlaanderen de avondklok in.