Binnenland

Zwaar verloederd polderdorpje mag misschien tóch blijven

De Vlaamse regering laat onderzoeken of polderdorp Doel nog een toekomst heeft als dorp om er te wonen. De meeste inwoners zijn jaren geleden al vertrokken omdat ze daartoe zwaar onder druk werden gezet. Alle huizen zijn intussen zwaar onderkomen.

De inwoners van Doel kregen jaren geleden te horen dat hun dorp moest wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Dat leidde tot dramatische taferelen waarbij oudere inwoners hun hecht sociaal weefsel met de buurtbewoners volledig kapot zagen gaan. Velen vertrokken teleurgesteld. Daarna volgde er een periode van krakers. Massa’s jongeren vestigden zich er tijdelijk illegaal. Inmiddels is het een verkrot spookdorp geworden.

Twee jaar geleden werd door de Vlaamse regering evenwel gekozen voor een minder verregaande uitbreiding van haven, waardoor Doel toch zou kunnen blijven bestaan. Het dorp is zwaar verloederd, maar de woonmogelijkheden worden bekeken, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. “We hebben beslist om de procedure weer op te starten, om verder te gaan met de werkgroep rond Doel, waar zowel de gemeente, de Vlaamse overheid als de verschillende actiecomités in vertegenwoordigd zijn”, aldus Diependaele. “De woonstudie moet aangeven wat er nog mogelijk is in Doel, wetende dat er vlak naast een containerdok komt dat 24u op 24u en 7 dagen op 7 zal draaien.”

Tegen de zomer zou het plan voor de toekomst van Doel klaar moeten zijn.