Buitenland

Alle troepen weg uit Afghanistan

De NAVO trekt alle 10.000 militairen terug uit Afghanistan. Dat heeft secretaris-generaal Stoltenberg op een bijeenkomst in Brussel bekendgemaakt. De aftocht gebeurt in navolging van het terugtrekken van Amerikaanse en Duitse troepen voor 11 september, precies twintig jaar na de aanslagen op het World Trade Center in New York.

Stoltenberg zegt dat de terugtrekking op 1 mei begint. Binnen enkele maanden moeten alle troepen weg zijn, zegt hij. “Het terugtrekken zal op ordelijke, gecoördineerde en voortvarende wijze gebeuren.”

Gisteren meldden Amerikaanse functionarissen al dat president Biden de troepen terug wil trekken uit Afghanistan. Biden lichtte dat besluit vandaag toe op een bijeenkomst van de NAVO. Hij wil in mei beginnen met het terugtrekken van de militairen, voor 11 september moeten alle Amerikaanse troepen het land verlaten hebben.

De aftocht komt op een moment dat de radicale Taliban, die na de Amerikaans-Britse invasie in 2002 werd verdreven, de macht terug heeft gepakt in grote delen van Afghanistan.