Buitenland

Amerikaans Congres terug aan de slag na woelige uren

Wat begon als een demonstratie van duizenden Trump-aanhangers in het centrum van de Amerikaanse hoofdstad, eindigde met de bestorming van het parlementsgebouw, het Capitool. Nadat Trump-aanhangers gedurende enkele uren het Capitool hadden bezet is de rust weergekeerd. Ordetroepen hebben het gebouw schoongeveegd. Balans: 4 doden en 52 gewonden.

De Senatoren zijn sinds twee uur vannacht onze tijd terug in het Capitool voor het bevestigen van de verkiezingsuitslag. Vicepresident Mike Pence houdt een toespraak, waarin hij het geweld van de demonstranten veroordeelt.

Hij beëindigt zijn woorden met: “Laten we weer aan het werk gaan.” Daarna volgt applaus.

Vicepresident Pence is dus terug in de Senaat voor het vaststellen van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Volgens zijn woordvoerder is Pence de afgelopen uren het Capitool niet uit geweest, en zat hij daar ook toen Trump-aanhangers waren binnengedrongen.

De vicepresident had volgens zijn woordvoerder tijdens de bestorming regelmatig contact met onder meer de politie en politiek leiders over de situatie in en rond het Capitool. In het bericht staat niet dat Pence ook contact had met Trump zelf.

Pence heeft bij het bevestigen van de verkiezingsuitslag in het Congres een ceremoniële taak. De vicepresident moet de uitslag van de staten voorlezen.