Buitenland

Bitcoin breekt door de grens van 30.000 dollar

Het gaat hard met bitcoin. Amper twee weken na het doorbreken van de 20.000 dollar-grens is de cryptomunt dit weekend door de grens van 30.000 dollar gegaan.

Dat komt dus neer op een koersstijging met 50 procent sinds 16 december. Over 2020 is de koers zowat verviervoudigd.

De cryptomunt zit in de lift sinds grote betaalspeler PayPal en verscheidene grote beleggers hun geloof bevestigd hebben in een brede doorbraak van bitcoin in het betaalverkeer. Al zeggen critici dat van die doorbraak in de praktijk nog weinig te merken is en dat steile klim van de koers pure speculatie is.

Turbulent parcours

De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte de munt al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de cryptobubbel hard uiteen en verloren de munten snel aan waarde. Halverwege 2018 was de bitcoin nog zo’n 4.000 dollar waard.

Voorspellingen

Op het moment van dit schrijven is 1 bitcoin bijna 24.000 dollar waard. Er lijkt daarmee geen einde te komen aan de opmars van de cryptomunt. Volgens critici is er een bubbel in de maak, terwijl de believers ervan overtuigd zijn dat de cryptomunt volgend jaar wel eens 50.000 dollar zou kunnen waard zijn.

Volgens James Ledbetter, een auteur die gespecialiseerd is cryptomunten, valt het moeilijk te voorspellen welke richting de munt zal uitgaan in 2021. Desalniettemin waagt hij zich aan een voorspelling over de toekomst van de cryptomunt.

De munt zal zeer volatiel blijven

Volgens Ledbetter bestaat er geen twijfel over dat de munt ook in 2021 heel wat bokkensprongen zal maken. De cryptomunt staat volledig los van een centraal beleid. Een beslissing van de Europese Centrale Bank of Federal Reserve zal bijvoorbeeld geen rechtstreekse impact hebben op de koers van de cryptomunt. De koers van de cryptomunt is dan ook zeer onvoorspelbaar.

Ledbetter benadrukt dat een belegging in cryptomunten niet is weggelegd voor beleggers die op zoek zijn naar een veilig alternatief voor hun spaargeld.

Een breder draagvlak

Ledbetter verwacht dat er in 2021 een breder draagvlak zal zijn voor bitcoin. Meer en meer bedrijven lijken immers oog te hebben voor de cryptomunt. Zo gaat Visa volgend jaar bijvoorbeeld een kredietkaart lanceren waarmee u bitcoins kunt sparen.

Verschillende bedrijven zijn kredietkaartmaatschappij al voorgegaan. Amerikaanse PayPal-gebruikers kunnen sinds kort bijvoorbeeld al bitcoins kopen en verkopen.

De expert verwacht dat ook de banken interesse zullen tonen in de cryptomunt. Hij gaat ervan uit dat minstens één Amerikaanse of Europese grootbank volgend jaar gaat aankondigen dat ze een platform gaat aanbieden waarop cryptomunten verhandeld of bewaard kunnen worden.

Concurrentie van big tech

Digitaal bankieren is al enkele jaren aan een opmars bezig. Fintechs nemen daarbij het voortouw. Verschillende fintechs hebben ook voet aan wal gezet in ons land. Denk bijvoorbeeld aan de kredietkaarten van Revolut en N26. Fintechs pakken doorgaans uit met scherpe tarieven voor transacties die bij de traditionele banken gepaard gaan met een stevig prijskaartje. Lage wisselkoerstarieven zijn bijvoorbeeld één van de sterktepunten van de kredietkaarten Revolut en N26.

Bitcoin past dan ook perfect binnen de strategie van verschillende fintechs. Dankzij cryptomunten is het veel eenvoudiger en goedkoper om internationaal te betalen. Zelfs Facebook ziet brood in een cryptomunt. De socialemediagigant werkt momenteel aan eigen digitale munt, genaamd Diem. Voorheen heette die munt Libra. ‘Het is geen pure cryptomunt, maar kan toch een marktaandeel van de bitcoin wegsnoepen’, aldus Ledbetter.

Concurrentie van de centrale banken

Ook de centrale banken kunnen bitcoin het vuur aan de schenen leggen. Volgens een rapport van de Bank voor Internationale Betalingen zou 80 procent van de centrale banken werken aan een digitale munt, waaronder ook de Europese Centrale Bank (ECB).

China is zelfs al een stapje verder gegaan en heeft in verschillende grootsteden een proefproject met cryptomunten opgestart.

Regulering cryptomunten

Ledbetter sluit niet uit dat bepaalde landen, waaronder de Verenigde Staten, de cryptomunten zouden reguleren.

‘Veel beleggers vergeten immers dat de cryptomunten voornamelijk populair zijn bij criminelen en fraudeurs. Dergelijke wanpraktijken zijn de wetgevende machten niet ontgaan’, klinkt het.