Buitenland

Bloedklonters leggen vaccinatie in Denemarken stil

Denemarken zet de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin stop omdat er sprake is van bloedklonters als gevaarlijke bijwerking. Dat meldt het Deense gezondheidsinstituut Sundhedsstyrrelsen.

Verschillende mensen kregen te maken met de vorming van bloedklonters. Het is nog niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is tussen de bloedklonters en het vaccin. Eerder deze week waren er soortgelijke berichten uit Oostenrijk. Eén van de meldingen zou betrekking hebben op een overlijden in Denemarken.

Uit voorzorg worden geplande vaccinaties geannuleerd. Wie al een eerste prik kreeg met het AstraZeneca-vaccin zal voorlopig geen tweede dosis krijgen. De Deense autoriteiten wachten het onderzoek van het EMA af of ze daarna het AstraZeneca-vaccin opnieuw gaan gebruiken.

In Oostenrijk is eerder deze week een lading AstraZeneca-vaccins aan de kant gezet, nadat soortgelijke bijwerkingen waren genoteerd. Verschillende mensen kregen bloedklonters en minstens een iemand overleed aan een trombose.

Van verschillende bronnen horen we dat het mogelijk om een en dezelfde lading vaccins gaat die zowel aan Oostenrijk als aan Denemarken is geleverd. Ook de Baltische staten zouden van die lading een levering hebben ontvangen. Volgens onze informatie zijn er geen vaccins uit die lading in ons land terechtgekomen.