Buitenland

Buitenland in ’t kort – donderdag 10 december 2020

Een Rus die in Denemarken woont zit al sinds de zomer vast op verdenking van spionage. De man is vandaag aangeklaagd. Volgens de aanklager zou de man onder meer informatie over Deense energietechnologie hebben verkocht aan een Russische veiligheidsdienst. Verder wil het Deense Openbaar Ministerie niets over de zaak of de verdachte kwijt. Als de Rus wordt veroordeeld hangt hem een straf van maximaal zes jaar boven het hoofd. Ook is de kans groot dat hij zal worden uitgewezen.

In de Europese Unie moeten de komende jaren drie miljoen laadpalen komen. Eurocommissaris Frans Timmermans heeft daarvoor plannen gepresenteerd. Volgens Timmermans is een forse toename van het aantal laadpalen nodig om de klimaatdoelen (klimaatneutraal in 2050) te halen. De Europese Commissie kiest daarbij niet alleen voor de elektrische auto. Timmermans zegt dat hij in gesprekken met de automobielindustrie laat weten dat hij voor auto’s is die niks uitstoten, dat kan in principe ook een auto met een traditionele verbrandingsmotor zijn. In 2030 moeten in ieder geval in de Europese Unie dertig miljoen auto’s rondrijden die geen uitlaatgassen meer uitstoten.

Verder gaat de Commissie de strijd aan met de luchtvaart. Om te beginnen moeten er veel meer goederen via het spoor worden vervoerd. De komende jaren moet dat verdubbelen en ook het aantal hoge snelheidslijnen moet fors toenemen. Een plan dat ooit begin jaren ’90 ook al door toenmalig Eurocommissaris en landgenoot Karel Van Miert werd uitgeprobeerd.

Vandaag werd bekend dat volgend jaar weer nachttreinen door Europa gaan rijden. Zo komt er een verbinding tussen Amsterdam en Zürich en ook van Wenen naar Parijs. Ook de trein tussen Brussel en Berlijn gaat weer rijden.

De doelstelling is dat alle reizen onder de 500 kilometer hoe dan ook klimaatneutraal worden. De Europese Commissie hoopt op een soort groene kerosine voor vliegtuigen, die nauwelijks tot uitstoot leidt, en wil verder alle luchthavens klimaatneutraal maken. Ook moeten er meer fietspaden komen, zodat de fiets een aantrekkelijk alternatief wordt voor de auto als het gaat om woon- werkverkeer.