Buitenland

Drie dagen van rellen in Nederland

Op de derde dag van de avondklok bij onze noorderburen veroorzaken mensen in meerdere steden rellen. De heftigste in 40 jaar tijd. Er is geplunderd, vuurwerk afgestoken, brand gesticht en de politie is in sommige plaatsen bekogeld met stenen. Bij de onlusten in verschillende steden zijn tot nu toe zeker 151 mensen aangehouden. Aanleiding is het instellen van de avondklok.

Op verschillende plekken in Den Bosch zijn er rellen. Tientallen in het zwart geklede relschoppers zijn een supermarkt binnengedrongen en ook een elektronicawinkel moest het ontgelden. Er vliegt een politiehelikopter boven de stad. Op andere beelden is te zien dat een auto in brand vliegt.

Alle toegangswegen naar de stad zijn afgesloten om te voorkomen dat meer mensen zich bij de rellen in de binnenstad aansluiten, meldt Omroep Brabant. Ook stad- en streekvervoer is stilgelegd, alle bussen moeten naar de stalling.

Er waren relschoppers op het spoor, waarna het treinverkeer tussen Den Bosch en Vught op last van de politie is gestaakt, zegt ProRail.

Rotterdam

In Rotterdam-Zuid heeft een groep zich tegen agenten gekeerd. Ze gooiden stenen en vuurwerk. Er werd geplunderd en er zijn twintig mensen opgepakt, meldt de politie. De ME heeft charges uitgevoerd. De ongeregeldheden zijn nog niet voorbij, maar wordt het volgens een politiewoordvoerder wel iets rustiger.

De politie twitterde eerder dat er traangas werd ingezet, maar besloot later dat toch niet te doen. Er waren 150 tot 200 relschoppers en er werd geplunderd, zei politiechef Willem Woelders in Nieuwsuur.

Burgemeester Aboutaleb heeft tot 04.30 uur een noodbevel afgekondigd voor het gebied rond de Groene Hilledijk en de Beijerlandselaan. Een supermarkt en een drogisterijwinkel zijn geplunderd en de politie heeft een waarschuwingsschot gelost.

Ook is er een waterkanon ter plaatse en zijn de zijstraten van de Beijerlandselaan afgezet.

Amsterdam

In de omgeving van de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost was het erg onrustig maar de politie zegt dat de situatie onder controle en weer rustig is. Relschoppers hebben geprobeerd een politiebusje omver te duwen. Negen mensen zijn aangehouden.

Haarlem

In Haarlem gooien relschoppers met stenen naar de politie. Dat gebeurt in het stadsdeel Schalkwijk. De politie heeft traangas ingezet. Ook is er brand gesticht.