Buitenland

Eerste feit na de Brexit: Engeland koploper in vaccineren

Er is in de media al heel veel gedebatteerd over de zin en onzin van de corona-aanpak in België en de Europese Unie. In Engeland staat de bevolking intussen helemaal achter premier Johnson die zijn land uit Europa loodste. De cijfers spreken boekdelen.

Politico Europe, een website die zich enkel bezighoudt met het reilen en zeilen van de Europese Unie, neemt alle twijfel weg. “Als we aan hetzelfde tempo blijven vaccineren is tegen september 2021 exact 19 procent van de Belgische bevolking ingeënt”, klinkt het daar. Een magere troost is dat de meeste Europese landen zich in dezelfde miserabele situatie bevinden. Het Verenigd Koninkrijk is de enige uitzondering. Als zij hetzelfde tempo aanhouden zitten zij tegen dan aan 99 procent. In het VK werden 10,75 miljoen op 66 miljoen Britten al voor de eerste keer gevaccineerd. In de hele EU slechts 16,5 miljoen op 741 miljoen. Dit zal over enkele maanden grote repercussies hebben op onze groeicijfers en op de heropening van onze economie. Het Verenigd Koninkrijk heeft het vaccinatiebeleid aangepakt alsof ze in oorlog waren en dat heeft geresulteerd in een indrukwekkende voorsprong.

Opdat het virus zijn effectiviteit van overdracht verliest, moet volgens virologen 70 procent van de bevolking gevaccineerd worden. Het Verenigd Koninkrijk zal die drempel in juli 2021 overschrijden. In België zullen we die doelstelling halen in augustus 2023. In de Europese Unie zouden de Kroaten in februari 2026 klaar zijn en de Bulgaren zullen deze drempel overschrijden in oktober 2030.