Buitenland

Geen carnaval in Duitsland kost miljoenen

Door de coronapandemie is het carnavalsseizoen in Duitsland weggevallen en dat kost de economie miljoenen euro’s. Dat blijkt uit gegevens van Destatis, het Duits Federaal Bureau voor Statistiek.

Net als in Haspengouw wordt carnaval in Duitsland sterk regionaal gevierd. De grootste verenigingen kun je vinden rond de Rijn. Steden zoals Keulen, Aken en Düsseldorf vieren het carnaval zeer uitbundig. In 2020 kon het carnavalsseizoen in Duitsland nog doorgaan zoals anders. De buitenlandse handel in feestartikelen zat al jaren in de lift. In 2019 werd voor ongeveer 102 miljoen euro aan producten ingevoerd, ruim twee derde meer dan een decennium eerder.

Het coronavirus was een enorme domper op de feestvreugde: door lockdownmaatregelen in heel Duitsland zijn bars nog altijd gesloten en mogen de geplande stoeten niet plaatsvinden. Van januari tot november 2020 werd voor slechts 71,3 miljoen euro aan carnavals- en amusementsartikelen ingevoerd. Dat is 23,2 procent minder dan een jaar eerder. De uitvoer van feest- artikelen is met bijna 26 procent gedaald, naar 33,2 miljoen euro, aldus Destatis.

Het instituut schat dat de lockdownmaatregelen de Duitse economie in totaal zo’n 1,5 miljard euro zullen kosten. Vooral detailhandelaars, de horeca en vervoersector worden zwaar getroffen.