Buitenland

Grote brand op Tafelberg legt deel unieke collectie universiteit in as

Zuid-Afrika – Op de hellingen van de Tafelberg in Kaapstad is een grote natuurbrand uitgebroken. Studenten van de universiteit, die voor een deel tegen de hellingen is aangebouwd, zijn geëvacueerd.

De bibliotheek van de universiteit in de Zuid-Afrikaanse stad staat in brand. Een deel van de collectie, met enkele unieke erfgoederen voor het continent, is in de as gelegd, meldt correspondent Bram Vermeulen van de NPO op Twitter. “Iedere zomer brandt de Tafelberg, maar zo fel als nu….dat is nog nooit gebeurd!”

De brandweer heeft helikopters ingezet om het vuur te bestrijden. Ten minste één brandweerman liep brandwonden op en is naar het ziekenhuis gebracht, zeggen de lokale autoriteiten.

De brand ontstond vanochtend vroeg in de buurt van een gedenkplek voor de Britse koloniale politicus en premier van de Kaapkolonie Cecil Rhodes op Devils Peak. Dat is in de buurt van waar de universiteit ligt. Daarna verspreidden de vlammen zich snel over de hellingen van de bekende berg.

De rook was in de wijde omtrek te zien. Enkele wegen werden afgesloten en bergwandelaars kregen waarschuwingen van de brandweer. Naast alle studenten is ook al het personeel van de Universiteit van Kaapstad geëvacueerd.

Bewoners van de nabijgelegen wijk Rondesbosch en omgeving is nog niet gevraagd om weg te gaan. “De situatie wordt in de gaten gehouden en het personeel zal van deur tot deur gaan voor het geval dat evacuatie nodig is”, aldus ambtenaren.