Buitenland

Buitenland: Incident in Iraans atoomcomplex

De stroomstoring in het Iraanse atoomcomplex in Natanz, afgelopen weekend, heeft gevolgen voor de onderhandelingen over een nieuw atoomakkoord. Het heeft er alle schijn van de Israëlische geheime dienst achter de storing zat.

Sinds vorige week zijn hoofdrolspelers Amerika en Iran op zoek naar een nieuw atoomakkoord. Daarover wordt in Wenen gesproken. Amerika wil graag een nieuwe deal met Iran, “maar dit proces wordt hierdoor in ieder geval vertraagd”, zegt strategie-analist Damon Golriz.

Mossad

Het heeft er alle schijn van de Israëlische geheime dienst Mossad achter de storing zat. Niet alleen wijst de vinger van Iran naar Israël. “Ook alle media brengen hier min of meer hetzelfde verhaal, gebaseerd op anonieme bronnen”, zegt Israël-correspondent Ties Brock. Als Israël inderdaad verantwoordelijk is, gaat premier Netanyahu rechtstreeks in tegen het Amerikaanse beleid. “Hij zegt niet te geloven in een diplomatieke aanpak en stuurt aan op directe confrontatie.”

De timing is zeker opvallend: naast de onderhandelingen is de Amerikaanse minister van Defensie nu in Israël. “Netanyahu was altijd al fel tegenstander van het atoomakkoord en ook van de gesprekken in Wenen. De timing maakt dat het moeilijk is om deze aanval daarvan los te zien.”