Buitenland

Rellen in gevangenissen in Ecuador

Bij rellen in gevangenissen in Ecuador zijn zeker 67 doden gevallen. Volgens president Lenín Moreno was het een gecoördineerde actie van criminele bendes. Er zou sprake zijn geweest van een onderlinge machtsstrijd binnen de gevangenismuren.

Er waren onlusten in gevangenissen in Guayaguil, Cuenca en Latacunga, waar zo’n 70 procent van de gedetineerden in het land vastzit. Bij het geweld zouden politieagenten gewond zijn geraakt. Aantallen zijn niet bekendgemaakt. Ongeruste familieleden wachten buiten de gevangenismuren op nieuws.

Criminele organisaties zouden tijdens een gecoördineerde actie tegelijkertijd op meerdere plekken hebben toegeslagen, aldus de regering. Het gaat om gevangenissen in de steden Guayaquil, Cuenca en Latacunga.

De achtergrond van de geweldsuitbarstingen is nog niet bekend, maar het was eerder al onrustig in de gevangenissen vanwege confrontaties tussen rivaliserende bendes. De politie stuurde versterkingen om de situatie onder controle te krijgen.

In een gevangenis werden onder meer vuurwapens, machetes, messen en telefoons aangetroffen. Als reactie op het bloedige geweld gaf de Ecuadoraanse president Lenín Moreno het leger de opdracht strikt te controleren op de smokkel van wapens, munitie en explosieven naar gevangenissen.