Buitenland

Rusland heeft drie keer meer coronadoden dan eerder gemeld

Rusland geeft toe dat het sterftecijfer door corona drie keer hoger is dan tot nu toe officieel werd gemeld, 186.000 in plaats van 55.000. Rusland komt daarmee op de derde plek van landen met het hoogste aantal coronadoden, na de VS en Brazilië.

Volgens de Nederlandse correspondent David Jan Godfroid was de Russische overheid niet meer geloofwaardig. “Veel mensen zien familieleden en vrienden sterven. Dus veel mensen geloofden de cijfers niet meer”, zegt hij.

Het Russische statistiekbureau heeft nu cijfers van de oversterfte gepubliceerd. Die ligt met 230.000 aanzienlijk hoger dan eerder werd gesteld. 81 procent van die sterfgevallen is het gevolg van corona: 186.000. “De regering heeft gisteravond erkend dat het klopt”, zegt Godfroid.

Het relatief lage aantal doden dat tot dusver werd gemeld, werd voor een deel veroorzaakt door de manier van registreren. Eerder werd een coronadode alleen geregistreerd als uit een lijkschouwing was gebleken dat de officiële oorzaak covid was. “Maar daarnaast wil Rusland graag de schijn ophouden dat het beter is dan de rest van de wereld”, zegt de correspondent.

“Ze willen laten zien dat de gezondheidszorg beter is dan ergens anders en dat het vaccinatieprogramma beter is. Zelfs Poetin heeft herhaaldelijk gezegd dat het in Rusland beter gaat dan in de rest van de wereld. Dat kunnen ze niet meer volhouden.”