Buitenland

Terug rustiger in Nederland

De afgelopen dagen ging het ingaan van de avondklok gepaard met geweld. Relschoppers raakten op meerdere plaatsen slaags met de politie en ook winkels moesten het ontgelden. De afgelopen nacht verliep relatief rustig; er werd geen grootschalig geweld gepleegd en ook het aantal aanhoudingen lag lager dan de avonden ervoor.

Aan het begin van de avond zei Willem Woelders, nationaal commandant van de politie, dat het “echt een ander beeld” was dan maandag. Waar heeft dat mee te maken? Volgens criminoloog Henk Ferwerda is de groep demonstranten van samenstelling veranderd. De massa’s die zondag in Amsterdam en Eindhoven samenkwamen, vallen volgens hem grofweg in drie categorieën uiteen.

Zo zijn er de demonstranten die het niet eens zijn met de coronamaatregelen. Zij komen om de demonstreren, maar zijn niet gewelddadig. De tweede groep is die van de notoire ordeverstoorders. “Die zie je soms ook bij de komst van een asielzoekerscentrum opduiken, zij willen rellen”, legt Ferwerda uit. Dan is er nog de laatste categorie: de meelopers. Die groep bestaat uit jonge mannen – soms nog minderjarig – die komen kijken. Zij zijn op zoek naar sensatie en doen mee uit verveling.”

Waar die drie categorieën zaterdag en zondag door elkaar stonden, vielen maandag en dinsdag de demonstranten af. Er waren namelijk geen aangekondigde demonstraties en daardoor waren er minder mensen op de been.

‘Burgers willen niet dat hun stad in puin getrapt wordt’

Gisteravond kwam daar nog een element bij: burgers gingen zich ermee bemoeien. In Maastricht trokken supporters van voetbalclub MVV de stad in om relschoppers op te wachten. En in Zwolle en Doetinchem dienden zich boeren aan. In de Amsterdamse wijk Bijlmermeer meldde zich weer een andere groep: bezorgde ouders en buurtbewoners. Zij wachtten jongeren op bij station Bijlmer Arena om met ze in gesprek te gaan.