Buitenland

Turkije bombardeert Koerden in Syrië

De Turkse luchtmacht heeft luchtaanvallen uitgevoerd op Koerdische doelen in Noord-Syrië. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten op basis van ooggetuigen.

Het zou gaan om de eerste Turkse bombardementen in het gebied in bijna anderhalf jaar. Het bericht is niet bevestigd door de Turkse autoriteiten. Volgens de mensenrechtenorganisatie viel een straaljager gisteren doelen aan in het dorp Saida. Dat ligt in een gebied dat in handen is van Koerdische milities, zoals de YPG. Om het dorp wordt al enige tijd gevochten tussen deze milities en door Turkije gesteunde strijdgroepen. Bij die gevechten zijn de afgelopen tijd meerdere mensen omgekomen, zegt het observatorium. Onduidelijk is of er ook slachtoffers zijn gevallen bij de bombardementen van gisteren.

Er leven 2 miljoen Koerden in Syrië, dat is 10% van de bevolking. De meesten van hen zijn soennitische moslims, er zijn ook jezidische Koerden en een klein aantal zijn christen of aleviet. Tijdens de Syrische Burgeroorlog hebben de Syrische Koerden kans gezien om een autonoom gebied te realiseren, genaamd Rojava.