Buitenland

Tyrannosaurus was groot en angstaanjagend, maar liep helemaal niet zo hard

De Nederlander Van Bijlert zit niet bepaald stil als het over onderzoek naar dinosaurussen gaat. Woensdag raakte bekend dat één van de allergrootste dinosauriërs en zeker één van de angstaanjagendste, de tyrannosaurus of T. rex helemaal niet zo hard liep.

“Als hij het rustig aan deed, liep hij met zo’n 4,6 kilometer per uur over de aarde, dat is net zo snel als een wandelende mens”, steekt Van bijlert van wal.

“De enorme staart van de tyrannosaurus speelde een belangrijke rol bij de manier waarop hij zich voortbewoog”, aldus student Bewegingswetenschappen Pasha van Bijlert. De jonge student werkt samen met Naturalis in Leiden.

Van Bijlert maakte gebruik van de kennis dat mensen en dieren zich het liefst voortbewegen bij een snelheid die het minste energie kost, dus zo efficiënt mogelijk is. Dat punt wordt bereikt als een lichaam een regelmatige beweging maakt en daarbij in een prettig ritme komt. Resonantie heet dat verschijnsel. Een mens maakt daarbij gebruik van het zwaaien van zijn armen en benen en bij de tyrannosaurus was zijn enorme staart daarvoor van groot belang.

Tyrannosaurus wandelde op zijn gemak

De tyrannosaurus had korte voorpoten en liep op hoge achterpoten, waarbij zijn brede romp in evenwicht werd gehouden door een zware staart. Die staart zat vast aan de gewrichtsbanden. “Dat kun je vergelijken met een hangbrug, maar dan met bijna een ton aan spieren erin”, zegt Van Bijlert. Die dinostaart zwaaide bij elke stap op en neer.

Om te bepalen wat het prettigste resonantietempo voor een T. rex was, bouwden Van Bijlert samen met zijn begeleiders Anne Schulp (Universiteit Utrecht) en Knoek van Soest (Vrije Universiteit) een driedimensionaal model van dino Trix. Dat skelet staat in Naturalis.

Digitaal werden daar spieren aan toegevoegd en met dat model werden biomechanische analyses gedaan. Resultaat: een tyrannosaurus die het rustig aan deed, liep zo’n zeventig miljoen jaar geleden dus met dezelfde snelheid over de aarde als de mens nu, net geen 5 kilometer per uur.