Buitenland

Verenigd Koninkrijk dicht na berichten over gemuteerd coronavirus

Het is sinds vannacht nagenoeg onmogelijk om vanuit het Verenigd Koninkrijk naar omliggende Europese landen te reizen. Nadat gisteren al meerdere landen een vliegverbod hadden ingesteld, worden nu ook passagiers van veerboten geweerd en is de Kanaaltunnel zeker 48 uur dicht voor verkeer richting het Europese vasteland.

De haven van Dover is aan het begin van de nacht gesloten voor alle vrachtwagens en personenauto’s. Alleen losse trailers worden nog overgevaren naar Frankrijk. De Britse minister Shapps van Transport heeft reizigers en ondernemers gevraagd niet naar havens in de zuidoostelijke regio Kent te komen. Hij verwacht daar “aanzienlijke verstoringen”. Ook rond de haven van Portsmouth wordt enorme drukte verwacht.

“De chaos is groot”, zegt Willem Dijkhuizen van FNV Transport en Logistiek. “De brexit heeft er al voor gezorgd dat er veel meer vrachtverkeer is. Als dan nu blijkt dat het transportverkeer niet door kan rijden, leidt dat tot chaos.”

Na 31 december vervallen de huidige handelsafspraken tussen de Europese Unie en het VK, waardoor extra veel vrachtwagens nu de oversteek willen maken.

‘Verwoestend effect’ op aanvoer

Het is nog wel mogelijk om vanuit Frankrijk naar het VK te reizen. The Guardian meldt dat niettemin rekening wordt gehouden met een “verwoestend effect” op de aanvoer van levensmiddelen en andere goederen, omdat vrachtwagens die normaal producten ophalen in Frankrijk en België niet daarheen kunnen vertrekken.

Ook zouden veel niet-Britse chauffeurs geen trek meer hebben in een rit naar het VK. “Vrachtwagenchauffeurs vragen of ze er nog wel naartoe moeten gaan”, zegt Dijkhuizen. “Zij willen ook graag met de Kerst thuis zijn.” Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland raadt transporten naar het VK tot nader order af.

Aanleiding voor de nieuwe reisbeperkingen is de gemuteerde variant van het coronavirus die rondgaat in het zuiden van Engeland. Die zou zich veel gemakkelijker verspreiden dan eerdere varianten. Tal van Europese landen, waaronder België en Nederland, hebben daarom besloten reizigers uit het VK voorlopig te weren.

Nederland laat sinds gisterochtend geen vluchten uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland meer toe. Later nam België dezelfde beslissing. Ook de Eurostar-treinen tussen Amsterdam en Londen rijden tijdelijk niet en opvarenden van veerboten zijn tot zeker 1 januari niet welkom. Vrachtwagenchauffeurs zijn overigens uitgezonderd van die regel.

Veel buitenlanders in het VK werden gisteren overvallen door de inreisverboden. Er ontstond een run op trein- en ferrytickets.

Van boord gehaald

Ook zijn er berichten dat mensen die al waren ingescheept op een veerboot richting Nederland gisteravond laat van boord zijn gehaald. Getuige Julius Horst twitterde: “Gênante vertoning om je eigen burgers van de boot af te laten halen in Newcastle na communicatie dat reizen via boot was toegestaan, geen enkele informatie of assistentie. Schaam je dood.”

Het Nederlandse kabinet bekijkt of en hoe Nederlanders die vastzitten in het VK kunnen worden geholpen. Er wordt vooral gekeken naar “schrijnende gevallen”, staat in een Kamerbrief.

Crisisoverleg in Londen en bij EU

De Britse regering heeft vanochtend crisisoverleg over de situatie. Onder meer het zekerstellen van de import staat daar op de agenda.

EU-voorzitter Duitsland heeft eveneens een crisisvergadering ingelast. De 27 EU-landen willen tot een gezamenlijk beleid komen voor reizen van en naar het VK.