Buitenland

Vriesweer treft Franse wijnbouwers

Niet allen in ons Haspengouw waren het bange dagen bij de landbouwers. Franse wijnbouwers berichtten dat hun druivenoogst zo goed als volledig verloren is.

In de Rhônevallei wordt gevreesd dat 80 à 90 procent van de oogst kapot gevroren is. 2021 dreigt dus een slecht wijnjaar te worden. Net voor het begin van het bloesemseizoen daalde het kwik daar onder nul. De ontluikende bloemen zijn niet goed bestand tegen vrieskou.

In Frankrijk betekent de late vorst een ramp op grote schaal voor de wijnboeren als er geen druiven aan de wijnranken groeien. De Franse wijnboeren vrezen voor één van de  grootste misoogsten in meer dan veertig jaar.

Rhône en Bourgogne

“Het gebeurt wel vaker dat door vriesweer oogsten mislukken”, klinkt het. “Maar nu is bijna heel de regio getroffen. Dat is al tientallen jaren niet meer gebeurd”, zeggen de wijnbouwers uit de Rhônevallei. Het gaat om zo’n 68.000 hectare wijnareaal.

Ook de Bourgognestreek is zwaar getroffen, in het bijzonder de wijnbouwers die Chablis maken. Producenten vrezen voor schade aan de oogst die kan oplopen tot 80 à 90 procent. Voor de hele Bourgognestreek wordt de schade door drie opeenvolgende nachten van vrieskou op 50 procent geraamd. 

Compensatie

De Franse overheid heeft deze vorstperiode alvast als landbouwramp erkend. De compensatie zal hard nodig zijn, want vele Franse wijnboeren zijn niet verzekerd tegen vorstschade omdat de premies te hoog zijn. Door de coronacrisis zagen ze sowieso hun inkomsten al dalen. Door de vele lockdowns in de wereld wordt er minder wijn gedronken in de horeca.