Buitenland

VRW in contact met Moskouse regionale radio – Massale arrestaties bij de protestbewegingen in Rusland

In Russische steden demonstreren tienduizenden mensen voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny. De politie beschouwt het als illegale bijeenkomsten. Ruim duizend deelnemers zijn gearresteerd volgens waarnemersorganisaties.

De grootste demonstratie was in Moskou op het Poesjkinplein. Naar schatting 40.000 actievoerders hadden zich op en rondom het plein verzameld, meldt persbureau Reuters.

Inmiddels zijn alle demonstranten verwijderd van het plein, melden lokale media. De demonstranten hebben zich verspreid door het centrum, dat grotendeels was afgezet vanwege de aangekondigde demonstratie. Er zijn naar schatting zo’n 300 mensen opgepakt in de hoofdstad.

Navalny’s vrouw, Joelia, zegt op Instagram dat ze ook is opgepakt. Ze was aanwezig bij de demonstratie in Moskou.

Getuigenissen bij onze collega’s van een regionale radio – die niet bij naam wenst genoemd te worden – zijn inmiddels vertaald in het Nederlands en op zijn minst schokkend te noemen. Hier een getuigenis uit het ochtendprogramma van vanmorgen:

“Onze president Poetin moet de afgelopen jaren toch in zijn vuistje vaak gelachen hebben. En met camera’s in de buurt op zijn minst een lichtjes onderdrukte glimlach. Terwijl hij ongestoord en zonder al te veel aandacht van de klassieke westerse media zijn opponenten kon laten verdwijnen of vergiftigen, keek het westen via kranten, radio en televisie naar grote broer Amerika waar Donald Trump elke dag werd gevolgd en vooral bekritiseerd. Het toppunt van schaamte werd het toen CNN Joe Biden bijna bejubelde als de Ware Verlosser en achter de schermen massa’s champagneflessen liet ontkurken, zowel bij de verkiezingsuitslag als bij de inauguratie. Hoe lager kan de journalistiek nog zakken? Terwijl de journalisten zich als konijnen op de Amerika-lichtbak richten kon Poetin ongestoord zijn gang gaan. Het gevolg is nu dat Navalny, de enige zwaarwichtige oppositieleider in ons land die kans zou maken om Poetin weg te krijgen, eerst vergiftigd, en nu enkele maanden later in de gevangenis zijn democratische houding moet uitzweten tegen de almachtige heerser. Voor ons volk is er alleen maar ontgoocheling in het westen, en zeker in de nieuwsmedia en hun journalisten.”