Ander Nieuws

Laatste rechte lijn naar vaccin-doorbraak

De laatste rechte lijn naar een eerste coronavaccin lijkt ingezet. De Amerikaanse farmareus Pfizer maakte maandag samen met de Duitse partner BioNTech zeer mooie studie­resultaten bekend voor een potentieel vaccin. Het middel beschermt 90 procent van de proefpersonen.

Voor wie denkt dat de coronapandemie binnenkort voorbij is, is eraan voor de moeite. Experts waarschuwen dat we de inspanningen nog lang moeten vol­houden.

De beurzen schoten na het bericht van Pfizer en BioNTech de stratosfeer in. Vooral de succesratio van 90 procent deed beleggers massaal op de koopknop duwen. De Wereldgezondheidsorganisatie had vooraf verklaard een succesratio van 50 procent te aanvaarden. De Bel20 schoot 6,4 procent hoger, de beste beursdag voor de Brusselse sterindex in zeven maanden.

“2020 was het jaar van corona. 2021 moet het jaar van het vaccin worden”, zegt Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België. “Ik begrijp de enthousiaste beursreactie. Het vaccin is op mensen getest. We weten nu dat het zeer snel goed­gekeurd zal worden. Ook verwachten we van andere farmabedrijven nieuws over een vaccin.”

Beleggers zetten volop in op een nor­malisering van de economie. Aandelen die zwaar onder de coronacrisis lijden, werden massaal opgepikt. In de Bel20 was Barco, een leverancier aan de bioscoop- en eve­nementensector, de primus met een winst van 24 procent. Op de Europese beurzen knalden de reisaandelen hoger. De touroperator TUI schoot 20 procent hoger.

Naschokken

Beursexperts waarschuwen voor euforie. “De productie, het transport en de uiteindelijke inenting van de bevolking vragen veel tijd. Wellicht duurt het tot de zomer van volgend jaar voor de inperkende maatregelen definitief worden opgeheven”, zegt Vanden Houte. “Er komen nog naschokken. Een aantal bedrijven zal het niet uitzingen tot midden volgend jaar. Bovendien is er op korte termijn nog veel slecht nieuws te verwachten. De Europese economie zal krimpen in het vierde kwartaal. Ook in de VS zet de stijging van het aantal corona­besmettingen een rem op de groei.”