Limburg

1 hectare nieuw bos in Geetbets

Afgelopen zondag 5 december heeft Natuurpunt één hectare nieuwe bomen aangeplant in het Dornbos in Geetbets. Dat is meteen de start van een nieuw bos van meer dan 10 ha. 

Natuurpunt werkt hiervoor samen met Orange en Out of Use. Beide bedrijven hebben in 2021 afgedankt IT-materiaal ingezameld ten voordele van Natuurpunt en het project Bos voor Iedereen. Met die opbrengst zullen o.a. haagbeuk, zoete kers, zomereik en winterlinde aangeplant worden.

Het Dornbos zal samen met een aantal andere projecten in Geetbets een van de grootste bosprojecten zijn in de regio. Het is de bedoeling om de reeds bestaande bossen in de omgeving met elkaar te verbinden om zo tot een groot bos te komen op de grens van Limburg en Vlaams-Brabant. Oude kaarten tonen aan dat op deze plaats begin vorige eeuw nog een groot bos aanwezig was. Dit is dan ook de hoofdreden waarom deze locatie voor een bosherstel zo belangrijk is. De kans is immers zeer groot dat in de bodem nog een deel van de oorspronkelijke zaadbank aanwezig is waardoor de bosontwikkeling versneld kan worden.

Out of Use, al 7 jaar waardevolle partner van Natuurpunt

“De samenwerking met Natuurpunt gaat perfect samen met onze duurzame bedrijfsfilosofie. De voorbije 7 jaren hebben we dankzij onze klanten al heel wat bomen kunnen aanplanten, en het aantal bomen neemt elk jaar toe. Daar zijn we ontzettend trots op. We zijn heel blij dat we dat dit jaar weer kunnen doen, nu in Geetbets, en we zetten ons engagement verder”, aldus Mark Adriaenssens, CEO van Out of Use. Dit jaar brachten 45 bedrijven hun afgedankt IT-materiaal binnen bij Out of Use in het kader van ‘Recycleren voor Natuurpunt’. Dit gaat over PC’s, laptops, smartphones en ander elektronisch materiaal. Deze actie zal ook in 2022 verder blijven lopen, dus bedrijven kunnen zeker contact opnemen met Out of Use om hun IT-materiaal om te zetten in lokale bossen.

Bosalliantie

De Vlaamse regering heeft de ambitie om deze regeerperiode 4.000 ha extra bos te realiseren, samen met de partners van de Bosalliantie. Met de campagne Bos voor Iedereen wil Natuurpunt voor elke Vlaming één vierkante meter bos bij creëren. Dat is 7.000.000 m² of 700 ha. Met de steun van minister Demir zal Natuurpunt aan het einde van dit plantseizoen zo’n 100 ha geplant hebben. En de komende jaren staan er nog veel meer projecten gepland.