Limburg

35 Limburgse rioleringsprojecten versneld startklaar

Minister Zuhal Demir (N-VA) maakt extra middelen vrij voor rioleringprojecten van lokale besturen. De 35 Limburgse projecten worden nu versneld uitgevoerd.

De minister van Omgeving Demir drijft het tempo op en de gemeentebesturen voor zich uit. Ze maakte extra middelen vrij en gaf gemeenten die wél op korte termijn wilden investeren in onze waterkwaliteit de kans om extra projecten in te dienen zodat de schop op korte termijn de grond in kon. Met succes. In Limburg worden maar liefst 35 extra rioleringsprojecten goedgekeurd. Vlaanderen ondersteunt de gemeenten met een bijdrage van 75 procent van de rioleringskosten, goed voor 26 miljoen euro.

De schop zes keer sneller in de grond

De tussenkomst van Demir komt ook de doorlooptijd van de rioleringsprojecten ten goede. De gemiddelde doorlooptijd van een project bedraagt normaal gezien bijna 6 jaar. “Dat is veel te lang en dat komt de waterkwaliteit in Vlaanderen niet ten goede”, vindt Demir. “Voor dit uitzonderlijk programma werd de doorlooptijd teruggebracht tot gemiddeld 11 maanden. Onze waterkwaliteit en waterhuishouding zijn een hardnekkig historisch probleem waarvan de politiek op veel plaatsen te laat de ernst heeft ingezien. Pas sinds Vlaanderen 30 jaar geleden zelf bevoegd werd, hebben we een kentering ingezet. Met deze investering schakelen we opnieuw een versnelling hoger. We zijn het aan onze inwoners en ons milieu verplicht om werk te maken van voldoende en gezond water. Ik ben dan ook zeer blij dat zoveel lokale besturen bereid zijn de handschoen mee op te nemen”, besluit Demir.