Limburg

Limburgse studenten online wereldkampioen diplomatie

Het Belgische MUN Society Belgium team (MSB) met 3 Limburgse studenten heeft het wereldkampioenschap diplomatie gewonnen. Het kampioenschap WorldMUN, georganiseerd door Harvard, brengt jaarlijks meer dan 2400 studenten van 270 universiteiten samen en vond nu online plaats.

Drie Limburgse studenten zijn lid van MUN Society Belgium, een organisatie die getalenteerde studenten van alle Belgische universiteiten voorbereidt op het vlak van onderhandelen, spreken voor publiek en leiderschap. Dankzij sponsoring van toonaangevende bedrijven als McKinsey & Company, Allen & Overy en het Belgische DEME kunnen studenten aan deze wedstrijden deelnemen ongeacht hun financiële achtergrond.

De Alkense Hanne Kelchtermans (21) studeert voor een Master in Vergelijkende en Internationale Politiek aan de KU Leuven. Truienaar Gauthier Budo (23) is rechtenstudent aan de KU Leuven en aan de Universiteit van Zurich. De Hasseltse Janne Dehouck (19) zit in haar tweede jaar Rechten en stond met dit event voor de vuurdoop.

Na een last-minute afgelasting in maart vorig jaar wegens Covid-19, kozen de organisatoren deze keer voor de vlucht vooruit – of liever: de vlucht online. In plaats van de 2000 deelnemers van over de hele wereld in een conferentiecentrum samen te brengen, vond het kampioenschap de voorbije week via Zoom plaats, wat zorgde voor een “aparte sfeer”.

Hanne Kelchtermans vertelt gedreven over het kampioenschap

Zware opdrachten

Dé uitdaging voor Hanne en haar comité bestond erin uit het slop van neokolonialisme te geraken, wat neerkomt op ongelijke machtsverhoudingen in de vorm van oneerlijke handel en onbetaalbare schulden. Hanne legt uit: “Ieder van ons krijgt een land, een comité en een onderwerp toegewezen voor de aanvang van de conferentie. De bedoeling is dat je dan gedurende de conferentie de belangen van je land verdedigt over dat specifieke onderwerp. Zo moest ik India vertegenwoordigen in SPECPOL, waarbij we de systemen van uitbuiting moesten proberen te doorbreken door te onderhandelen met andere landen. Een zware uitdaging! Normaal gezien is WorldMUN rijk aan onderhandelingen in de wandelgangen en evenementen waarbij je de andere delegaties op een informele manier leert kennen, terwijl je de troeven van jouw land en delegatie in de verf zet,” gaat Hanne verder. “Dit jaar vonden die ‘hallway sessions’ over Zoom plaats. We bleven hierbij trouw aan ons gebruikelijk recept van overtuigende speeches en leiderschap, maar konden daarenboven het verschil maken door het virtuele aspect in ons voordeel te gebruiken.” Het Belgische MUN team, dat de conferentie vanuit lockdown beleefde, haalde het in die virtuele sessies van hun wereldwijde concurrenten.

Gauthier en Janne zijn trots op de behaalde titel wereldkampioen diplomatie

Empathie

Ook Janne en Gauthier zijn enthousiast over het hele gebeuren. Zij vertegenwoordigden de Verenigde Staten van Amerika in de Mensenrechtenraad van de VN over het onderwerp van oorlogsherstelbetalingen. “Het werkt stimulerend en het doet ons verder groeien in bijvoorbeeld empathisch denken. Je leert er veel van bij, bijvoorbeeld door in het onderhandelen de beste uitkomst voor iedereen te willen bekomen. Dit bereidt ons voor op een succesvolle en waardevolle carrière”, vertelt Gauthier. Janne vult aan: “Naast mijn rechtenstudies wilde ik extra vaardigheden ontwikkelen en een eerste kennismaking hebben met het systeem van de Verenigde Naties. Als ‘newbie’ moest ik nog alles leren: onderhandelingsstrategieën, improviserend speechen en de spelregels van het Model United Nations (MUN). Er werden hechte vriendschapsbanden gesmeed die de groep naar een hoger niveau tilden, wat van ons team niet alleen de beste diplomaten, maar vooral de beste vrienden maakt.”